ISTRAŽUJEMO: Kako na Gradskom groblju stići od tačke A do tačke B, a ne izgubiti se

ISTRAŽUJEMO: Kako na Gradskom groblju stići od tačke A do tačke B, a ne izgubiti se

U Novom Sadu postoji nekoliko grobalja; Gradsko, Almaško, Uspensko, kao i ona u prigradskim naseljima na kojima Novosađani obilaze grobove svojih najmilijih.

Ipak, mnogima je “muka” kada stignu zadušnice i slični verski praznici kada se po pravoslavnom običaju ide na groblje, jer kako Novosađani navode, na Gradskom groblju postoji i jedan problem.

Naime, zbog veličine groblja često se sugrađani na njemu izgube, pa ne obiđu sve grobove rođaka, prijatelja, komšija koje su nameravali.

– Ako uđem na malu kapijicu ( skretanje kod kamenoresca) da bih obišla grob babe koja se nalazi na V grobnom polju, teško mi je posle da se snađem kako bih kroz celo groblje prošla da bih otišla na grob supruga koji se nalazi u IV grobnom polju i to u blizini kapije kod autobuske stanice na Sajlovu. Uopšte mi nije jasno kako to da se IV grobno polje nalazi na drugom kraju groblja a ne pored petog – kaže jedna sugrađanka.

 

 

Ona objašnjava da joj je totalno nejasno po kom principu su delili ta famozna polja. Nije joj, kako navodi problem da se snađe i da se ne izgubi jedino u slučaju kad ide dobro poznatim putem, ali kada ide sa jednog na drugi kraj groblja, često joj se dešava da se vrti u krug.

Zato moram da idem do glavnog ulaza, jer samo od glavog ulaza znam da nađem put do groba, jer su tu dva  spomenika koje sam zapamtila i to mi dođe kao putokaz – kaže ova sugrađanka i navodi da su je često starije žene zaustavljale na groblju jer takođe nisu mogle da se snađu iako postoje putokazi.

Na groblju zaista postoje strelice i putokazi, ali stići od tačke A do tačke B prava je umetnost, te svako ima svoj orijentir (drvo, spomenik, česmu) uz pomoć kojih stiže sa jednog na drugi kraj groblja.  

 

 

Sličnog mišljenja je i Novosađanin M. J. koji kaže da mu je trebalo tri sata na groblju da pronađe grob babe i dede, jer je predhodno bio na drugom kraju kako bi obišao oca i drugu rodbinu.

– Nije problem kada neko ide samo na jedno mesto, to je lako pronaći, ali ukoliko obilazi nekoliko grobova tu nastaje problem. Pravi je horor stići sa trećeg na recimo deveto grobno polje, sve je nekako nejasno, puno se sve proširilo, pa često se dešava da ljudi skrenu sa prave staze i onda se vrte u krug – ističe ovaj Novosađanin i kaže da zbog toga odustane da obiđe više grobnih mesta.

Starija sugrađanka Živka iz Novog Sada kaže da na groblje ide samo nedeljom, jer tada može taksista da je odveze do željenog mesta i navodi da se ne snalazi najbolje, pa zato samo obiđe grobno mesto muža.

 

 

Pojedini sugrađani kažu da su im putokazi tuđi spomenici, a jedna Novosađanka navodi da zna da je na pravom putu kada ugleda spomenik pokojnog pevača Bože Nikolića, s druge strane sugrađanka Danijela se snalazi uz pomoć Aleje narodnih heroja i istaknutih revolucionara, kako kaže kada ugleda taj deo, zna da je na pravom putu.

Ipak, sve ovo ne treba da čudi jer od kada je Gradsko groblje, otvoreno 1974. godine, a  kako se širio grad, tako su se proširivala i grobna polja kojih je danas devet i prostiru se na 110 hektara.

Na zvaničnom sajtu JKP “Lisja” stoji da je građanima olakšana poseta udaljenijim grobnim poljima, uvođenjem vozića. Međutim kako saznajemo vozić više ne radi, a umesto njega je uveden kombi.

Inače, na sajtu ovog javno-konunalnog preduzeća postoji i plan odnosno mapa za lakše snalaženje na Gradskom groblju, no pitanje je koliko su stariji sugrađani u mogućnosti da je koriste.

Oceni vest:
15
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • PLANG RADSKOG GROBLJA

  pre 1785 dana i 19 sati

  http://lisje.com/content/289-plan-gradskog-groblja-u-novom-sadu
  http://lisje.com/img/cms/Plan%20groblja/ok%20Plan%20Gradskog%20groblja%20u%20Novom%20Sadu%20A4.pdf

  Oceni komentar:
  4
  1
 • Zita

  pre 1559 dana i 18 sati

  POštovani,
  mapa groblja više nije dostupna! Bilo bi dobro da je ona stalno pristupačna i ažurirana.

  Oceni komentar:
  0
  21
 • damir paljic

  pre 1443 dana i 6 sati

  Moglo bi da se postavi mapa groblja i ukucavanjem traženih da se da lokacija. Danas sam se vrteo po groblju jedan sat i niasam našao željene. U vreme GPSa ???Nekoliko putokata za grobna pola bi bila od pomoći.
  Toliko od mene

  Oceni komentar:
  0
  12
 • Borko

  pre 1436 dana i 7 sati

  Katastrofa. Ponovite ovu temu i postavite pitanje Lisju. Evo prošlo je godinu dana i ništa se nije promenilo.

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Rekao bih

  pre 1436 dana i 5 sati

  Nemo' tako.
  Pa Lisje je tako lepo stavilo šapu na svačije zemljište.
  To je sade njihovo osnovno sredstvo.
  Nećemo sade o utrpavanju mrtvaca u tuđa grobna mesta.
  I još kojekave kriminalne ludorije.
  Sade ćemo ono kao, NS Grad Kulture DveTisućeDvadesetPrve.
  Mada, tih 10 milijuna eurića od Jevrope je davno smandrljano u nečije džepove, kroz one kulturne stanice.
  Ono, kad su novosadsku Savamalu pravili preko Svilare.
  Svejedno će iza rešetaka jednog dana. Ne bude li rata pre.
  Ali, ova otimačina parkinga i grobnih mesta odavde pa do Japana ako ikako može - to vam nećemo zaboraviti, prikani.
  Nije sve za trgovanje.

  Oceni komentar:
  4
  8
 • evo

  pre 1158 dana i 23 sata

  http://skr.rs/zaJA

  Oceni komentar:
  0
  7