ISTRAŽUJEMO: Gde se jede najbolji giros u gradu

ISTRAŽUJEMO: Gde se jede najbolji giros u gradu

Giros – tradicionalno grčko jelo od mesa koje se po pravilu peče na vertikalnom ražnju. Najčešće se služi kao sendvič sa dodatkom paradaja, crnog luka i tzatziki sosa, umotan u pita hleb.

Pečeno meso seče se na sočne i hrskave listiće koji se stavljaju u podmazan, blago pečen i topao pita hleb ili, što je i kod nas ponegde slučaj, u tortilju.

Ono što je važno u Grčkoj je da kuvar na dlan stavlja poseban papir, pa preko njega hleb i onda meso. Na meso se stavlja paradajz, crni luk, pečeni krompir ili pomfrit, tzatziki sos ili pavlaka, a na kraju se testo uvija zajedno sa papirom.

U Novom Sadu postoji velik broj objekata brze hrane u kojima se nudi i giros, a Novosađani su izdvojili one za koje smatraju da ponudom mogu da pariraju Grcima ili na Kipranima.


"Gyros Master"

Mesto koje hvali većina Novosađana, a koje postoji već 12 godina i radi non-stop, jeste objekat brze hrane "Gyros Master" koji u gradu radi na dve lokacije – kod Novosadskog sajma i kod stadiona "Karađorđe".


Svakodnevno imaju sve veći broj zadovoljnih mušterija, što ne treba da čudi jer su im porcije bogate, a za one "ješnije" imaju i giros box, koji staje 400 dinara. Takođe, u njihovoj ponudi ćete pronaći i porciju girosa sa salatama po sopstvenom izboru čija je cena 530 dinara. Za mali giros treba izdvojiti 200, a za veliki 290 dinara. U ovoj prodavnici brze hrane dobićete prepoznatljiv ukus girosa, zahvaljujući mešavini specijalnih začina i visokokvalitetnog i pilećeg i svinjskog mesa. U "Gyros Masteru" imaju i veliki izbor svežih salata sa mediterana i ovdašnjih prostora, kao i tradicionalne premaze iz Grčke i Srbije što svakako daje neopisiv ukus ovom ukusnom jelu. Mi glasamo za mix giros koji se sastoji od pilećeg i svinjskog mesa, pomfrita, salate, tzatzikija, premaza i naravno tortilje.


"Giros Land"

- Šta će mi Grčka, šta će mi Grci, kad bolji giros imam pri ruci. U Giros Land prošetam često, od Grčke to je bolje mesto. Mogli bi Grci da dođu da vide, kakve priloge dobijaš pride, kako se giros zaista pravi, koji se premaz kada stavi. Da prate malo naš trend jer najbolji je srpski " Giros Land"! – napisala je pesmicu o ovom mestu Radoslava Beriša.


Ovo ne treba da vas čudi, jer je vlasnica lokala Milana pripremanje ovog specijaliteta zaista učila od najboljih grčkih, a svoje znanje prenela je i na zaposlene. Naime, kada pomislite na Novi Sad, i ulicu Laze Telečkog gde su sva bitna dešavanja, ne može da se desi da omašite "Giros land". Mnogi Novosađani smatraju da se, ipak, baš na ovom mesu jede najbolji giros u gradu. Ono što je bitno – ne čeka se dugo, mada su gužve redovna pojava, što ne treba da čudi, jer su u pitanju jedinstveni recepti sa kvalitetnim mesom sa specijalnim začinima i dodacima. Domaće tortilje kod njih se mese na licu mesta kako bi bile sveže i ukusne.



Ukoliko želite da se prisetite pravog ukusa Grčke, mora, Mediterana, soli, svratite u "Giros Land" u Laze Telečkog 23. Za pileći giros ćete izdvojiti 280 dinara, za dupli pileći 370 dinara, za giros porciju 480 dinara i za vegetarijanski giros 180 dinara.

 

"Grekos Giros"

Još jedno mesto koje zavređuje pažnju Novosađana je "Grekos giros", na Futoškom putu. Kako kažu u ovom objektu brze hrane, kod njih se giros pravi po originalnoj tradicionalnoj recepturi staroj 150 godina, a pripremljen je od najkvalitetnijeg mesa, grčkih začina, sa originalnom grčkom pitom-tortiljom.


Naša sugrađanka Vesna Kojašević tvrdi da je ovde ubedljivo najbolji giros u gradu! Odnosno – da je doživela ljubav na prvi zalogaj. I Dejan Damjanović ističe da je njihov Zevs najbolji u gradu, iako nisu uzeli sve od premaza.

Charoula Zogogianni je napisala na njihovoj Fejsbuk stranici:
- Najbolji gyros, posebno pileći! Volim ga puno jer je napravljen sa pravom pitom, kao u Grčkoj! Probala sam gyros svuda u Novom Sadu i "Grekos Gyros" je najbolji. Nadam se da u budućnosti imati i suvlaki .

 


Giros Zevs je 350 dinara, veliki giros staje 280, mali giros je 190, giros vege je 170, giros porcija, gde se dobiju dve grčke pite, košta 500 dinara, giros klub staje 480 dinara.


"Ola Kala"

Novosađani, ljubitelji dobrog, sočnog i ukusnog grčkog girosa mogu da uživaju i u restoranu brze hrane "Ola Kala" koji se nalazi u ulici Laze Telečkog 20.  A kako "Ola Kala" u prevodu s grčkog znači "OK", to podrazumeva da u njihov kvalitet ne treba sumnjati.


Specijalitet ovog fast fud objekta je vrhunski pileći giros za najbolji gastronomski doživljaj. Pileći giros dupli je 370 dinara, veliki 280, a mali 190 dinara.


"Gyromania"

Naravno, tu je i neizostavni giros spremljen po pravoj grčkoj recepturi, u lokalu "Gyromania", u ulici Maksima Gorkog 1, čiji je vlasnik Janis Galipidis rođen u Grčkoj, u Solunu.


On pojašnjava da giros u prevodu znači krug i okretati se, a meso je obavezno svinjsko. Takođe, oni su u svoju ponudu ubacili i light varijantu, to je giros s pilećim mesom. Ljudi koji dolaze ovde traže  teleći giros. I giros i suvlaki su tradicionalna, originalna grčka koja se brzo se sprema, i to je ono što ljudima najviše odgovara. Zato ne treba da čudi što je naš sugrađanin Dado Medić napisao da je u "Gyromaniji" – najgrčkiji giros u Novom Sadu.


Tekst:
Ljiljana Natošević Milovanović
Foto: Mojnovisad.com, Pixabay.com

Oceni vest:
17
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Boba

    pre 2011 dan i 6 sati

    Gyromania No 1

    Oceni komentar:
    1
    7
  • Grk

    pre 597 dana i 19 sati

    Svaki giros koji je umoran u tortilju je srpska izmisljotina.
    Giros se mota u pitu i ne izmisljajte ajvar sa senfom
    Master drustvo i slicni...

    Oceni komentar:
    0
    2