Istraživanje pokazalo koji vitamini i koliko zaista pomažu kod kovida

Istraživanje pokazalo koji vitamini i koliko zaista pomažu kod kovida

Od početka pandemije korone neprestano se priča o vitaminima, koliko stvarno mogu da pomognu i koji od njih su najbolji u odbrani organizma. Poštovanje epidemioloških mera, pranje ruke, nošenje maske i džanje distance, uz vakcinu su najbolja prevencija, ali veliko istraživanje na skoro pola miliona ljudi, daje malo jasniji odgovor na pitanje koliko suplementi mogu da utiču u borbi protiv virusa.

Zaključak istraživanja sprovedenog na 445.850 ljudi iz Velike Britanije, Amerike i Švedske, pokazalo je da postoji veza između Kovid-19 i upotrebe dodataka ishrani. Međutim, kako je objavljeno u časopisu "British Medical Journal Nutrition, Prevention & Health", efekti zaista postoje, ali se ne može reći da bi suplementi i vitamini mogli da se označe kao dovoljna zaštita od korone. U isto vreme, njihovo korišćenje može da donese razilku, tvrde stručnjaci.

Najveća korist od vitamina D, probiotika i omega-3

Međunarodni naučni tim u novoj studiji je koristio podatke iz aplikacije koju je jedna zdravstvena kompanija početkom 2020. godine pokrenula pod imenom Kovid-19 Symptom Study app. Svi koji su popunili upitnik odgovarali su na pitanja koje su suplemente koristili kao i da li su imali koronu, piše Index.hr

Ispostavilo se da u Velikoj Britaniji, iz koje je dolazila velika većina ispitanih, nešto manje od pola anketiranih koristi neku vrstu dodatka. Oko 6 odsto onih koji su uzimali suplemente bilo je pozitivno na testu na koronu, dok je od onih koji nisu uzimali suplemente bilo pozitivno oko 6.6 posto. To je razlika od oko 2.500 ljudi.

Ispostavilo se da je rizik od razboljevanja za 13 odsto manji od onih koji redovno dopunjavaju svoju prehranu multivitaminima, kod onih koji koriste vitamin D rizik je bio manji za 9 posto, kod korisnika probiotika za 14, a kod korisnika omega-3 masnih kiselina za 12 odsto.

Svi koji koriste cink, vitamin C ili beli luk, nisu imali veću zaštitu.

Međutim i ovo, upozoravaju naučnici, mora da se uzme sa rezervom jer se ispostavilo da se rezultati razlikuju kod žena i kod muškaraca, pa čaki da je, na primer, dodatak omega-3 nisu bili od koristi ženama u Švedskoj, dok su probiotici i vitamin D bili od koristi američkim muškarcima.

Međutim, kako kažu posmatrano na nivou jedne nacije čak i mali postoci mogu spasiti živote pa smatraju da je neophodno utvrditi jesu li vitamini zaista ono što čini neku razliku.

Izvor: Noizz.rs

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Lepe naše serbske apoteke?

    pre 1093 dana i 16 sati

    Apotekari su to takođe ustanovili, i povećali cene vitamina D do nebesa.

    Oceni komentar:
    0
    2