INICIJATIVA LSV: Novi most da ponese ime "Most 23. oktobar"

INICIJATIVA LSV: Novi most da ponese ime "Most 23. oktobar"

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine podneo je inicijativu, povodom 75 godina od oslobođenja Grada u Drugom svetskom ratu, da se novi železničko-drumski most u Novom Sadu nazove Most 23. oktobra.

Inicijativa da se novi most nazove po Danu oslobođenja Novog Sada podneta je Komisiji za nazive delova naselјenih mesta i javnih službi Skupštine grada, javljeno je na sajtu LSV-a.

U obrazloženju se podseća na to da je dana 23. oktobra 1944. godine, nakon tri i po godine okupacije, Novi Sad oslobođen od fašizma. Tog dana u Novi Sad su ušli borci 2. batalјona Novosadskog partizanskog odreda i na Gradskoj kući istakli zastavu Odreda.

Nešto kasnije tokom prepodneva u grad ulaze i dve čete 1. batalјona Novosadskog partizanskog odreda, a zatim i delovi jedinica Glavnog štaba NOV i PO Vojvodine i 7. vojvođanske brigade. Istog dana, održana je sednica prvog narodnooslobodilačkog odbora, gde je obavlјena procedura oko njegovog konstituisanja i data su uputstva za preuzimanje vlasti,  podsećaju iz LSV. 

– Imajući u vidu značaj ovog datuma – Dana oslobođenja, veliko stradanje Novog Sada – Grada heroja, odnosno njegovog stanovništva u Drugom svetskom ratu, kao i činjenicu da se antifašističke vrednosti nalaze u samim temelјima kulture života u našem gradu, predlažemo Komisiji da podrži ovu inicijativu od značaja za kulturu sećanja Novog Sada i usvoji ovakav predlog, verujemo na zadovolјstvo svih naših sugrađanki i sugrađana – navodi se u obrazloženju inicijative koju potpisuje novosadski Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Oceni vest:
5
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan