I ove godine se očekuje više đaka prvaka u Novom Sadu, upis od 1. aprila

I ove godine se očekuje više đaka prvaka u Novom Sadu, upis od 1. aprila

Upis u školu za buduće prvake počinje 1. aprila i trajaće do 31. maja, a u 35 osnovnih škola na teritoriji grada, u školske klupe u septembru će sesti 4.276 dečaka i devojčica stasalih za školu. To je, kako predočavaju u Gradskoj upravi za obrazovanje, više nego u ovoj školskoj godini, jer prvi razred pohađa 3.803 učenika.

Novosadske osmoletke, ističu u Gradskoj upravi, već duže u kontinuitetu, svake školske godine beleže povećanje broja prvačića. Upis dece traje od aprila, a s obzirom na to da je osmoletka obavezna, upis praktično traje do početka školske godine. Insistira se, međutim, da roditelji blagovremeno u aprilu upišu decu radi testiranja i kako bi se formirala odeljenja i planirao nastavni kadar i druge aktivnosti koje se sprovode na osnovu broja upisanih.

- U školsku 2019/2020. upisuju se deca rođena od 1. marta 2012. godine do 28. februara 2013. - navode u Gradskoj upravi za obrazovanje. - To znači upisuju se oni koji će do početka školske godine imati najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.

Upisuju se i deca starija od sedam godina ako zbog bolesti ili drugih razloga nisu upisana. U prvi ili odgovarajući razred, objašnjavaju u Gradskoj upravi, mogu da se upišu na osnovu prethodne provere znanja, koju obavlja tim sastavljen od nastavnika razredne nastave, pedagoga i psihologa škole, uvažavajući standarde postignuća i ceneći najbolji interes deteta.

Za upis je potrebno: uverenje o završenom obaveznom Pripremnom predškolskom programu, izvod iz matične knjige rođenih, dokaz o zdravstvenom pregledu i vakcinaciji, fotokopija lične karte roditelja, odnosno staratelja. Deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu bez dokaza o prebivalištu roditelja ili staratelja.

 

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan