GURMANLUCI: Gde se u Novom Sadu pripremaju ukusne kolenice i butkice (FOTO)

GURMANLUCI: Gde se u Novom Sadu pripremaju ukusne kolenice i butkice (FOTO)

Barena dimljena kolenica ili butkica, ponegde i dodatno zapečena, sa neizostavnim renom i ljutom papričicom, a najčešće iskombinovana sa kupusom i krompirom, kod pravih gurmana je odavno na ceni. U poslednje vreme ovo jelo može da se naruči u sve većem broju gradskih lokala. Bilo da su u pitanju najrenomiraniji restorani elegantnog enterijera ili jednostavne kafane sa domaćom kuhinjom, jednako se utrkuju da gostima ponude baš ovo jelo.

Zanimljivo je da ovu mesnu poslasticu žene naručuju podjednako kao i muškarci, iako se na prvu možda to ne bi pomislilo, budući da ovo spada u takozvana "pivska jela". Ipak, iz razgovora sa našim sugrađankama, saznali smo da su i te kako upućene u to gde se priprema odlična butkica ili kolenica, jer neretko odaberu baš ovu klopu. Čitave porodice odu na ovakav obrok i uglavnom se najedu od jedne porcije, pošto količinski budu veoma obilne porcije, pa zaključujemo da ih vole sve generacije i oba pola.

Za pripremu kolenice i butkice važno je da meso bude kvalitetno i sočno, ali postoje i neke male cake, koje iskusni kuvari odlilčno znaju. Kažu da je najbolja kad se dugo kuva u maloj količini tečnosti, sve dok se ne odvoji od kosti. Kad je kuvana, može da se zapeče u rerni, sa dodatkom raznog povrća, začina, pa i sira i preliva... U nekim lokalima služi se ucelo, dok je na pojedinim mestima iskoste i iseckaju na komadiće, pa čak posluže i u formi sendviča.


Ljubitelji mesa već znaju gde se u Novom Sadu vrhunski priprema ovo jelo, pa tamo i namenski odlaze. Ovo je lista onih restorana sa najviše preporuka.

"GRADSKA PIVNICA"

Mora se priznati da butkica i pivo čine idealan par. Možda je baš zato u "Gradskoj pivnici", pivskoj oazi u centru grada, jedno od najtraženijih jela sa menija upravo ovo.


Ovde svinjska butkica u sosu staje 880 dinara, teži 400 grama, a služi se uz 150 grama podvarka ili začinjenog krompira, ren i bavarsku kiflu. Butkica se kuva u belom vinu vrste italijanski rizling.


Popularni lokal nalazi se u Njegoševoj ulici, a prvenstveno zbog kvalitetnih točenih piva na dobrom je glasu. Ukoliko vam se ova kombinacija hrane i pića sviđa, znate gde da se uputite.
 

PICERIJA "BORSALINO"

Mnogi naši sugrađani tvrde da je butkica u "Borsalinu", piceriji koja se na Grbavici, u Vojvođanskoj ulici, nalazi već 39 godina, nenadmašna. U dobro poznati lokal, sa baštom u prijatnom hladu, ide se kad se želi pojesti pica garantovanog kvaliteta, ali pored nje, gostima se dopadaju i druga jela.


Cena hvaljene butkice je 900 dinara po kilogramu, ali najčešće u porciji bude oko od 700 ili 800 grama. Servira se sa lepinjom, renom i ljutom papričicom.


"POD VRBOM"

Mnogi Novosađani vele da je najbolja kolenica kod Miška, u kultnoj limanskoj kafanici "Pod Vrbom", u Jožefa Marčoka 8.

Njena cena je 500 din/kg, a porcija obično izađe oko 400 dinara. Servira se uz pomfrit, kupus salatu i ren. Može se spakovati za poneti ili jesti u lokalu. Budući da je unutra mali prostor, najlepše je otići kad radi bašta.


Kolenica se ovde priprema samo četvrtkom, a po porudžbini može i bilo koji drugi dan. Broj telefona za porudžbine je 061 3452 005.

"THE CAMELOT"

U skladu sa nazivom, kafe restoran "The Camelot", preko puta Spensa (Sremska 9) sa ugodnom baštom nudi vitešku ponudu domaće hrane. Zato je potpuno očekivano da se na njihovom meniju nađe i jelo kojem smo posvetili ovaj tekst, a redovni gosti tvrde da je sito, ukusno i obilno.


Gurmanska butkica bez kosti
, sa gaudom, restovanim povrćem, začinjenim krompirom, renom, ljutom papričicom i lepinjom, košta 970 ili 1360 dinara, u zavisnosti od toga da li želite malu (300 g mesa) ili veliku (600 g mesa) porciju.

Bavarska butkica sa renom, feferonama, restovanim povrćem, začinskim krompirom i lepinjom, staje 860 ili 1.250 dinara, u zavisnosti od veličine porcije.

Jedna od sugrađanki koja ovde često dolazi kaže da se cela porodica može najesti od jedne porcije i da još ostane, a da je cena povoljna u odnosu na količinu. Ostala jela su takođe prilično hvaljena.


Ljubitelji piva će i ovde naći svoje utočište, jer se služi domaće Camelot pivo (svetlo,crveno,tamno), uz standardnu ponudu ostalog pića.


RESTORAN "PICCANTE"

Dve varijante, blaga i ljuta, na koje se priprema butkica dostupne su gostima u gastronomskom raju na Telepu, na Bulevaru Patrijarha Pavla 22. U ambijentu idealnom za poslovne sastanke, porodični ručak ili romantičnu večeru, pripremaju se jela internacionalne kuhinje. U tom mnoštvu svoje mesto našla je i butkica, a brojni gosti tvrde da bolju nisu jeli.


Butkica "Diavolo"
je zapečena ljuta butkica u crvenom sosu sa mocarelom, bosiljkom i aromatizovanim krompirom, dok je butkica "Trieste" dimljena, bez kože i kostiju, zapečena sa čedar sirom i bešamel sosom i servirana sa krompirom. Cena ovog jela u obe varijante je 750 dinara.

Ovde možete naručiti i zapečeni sendvič sa butkicom, za koji je potrebno da izdvojite 400 dinara.

KAFE RESTORAN "GENTLEMEN"

Među butkicama sa najviše glasova je i ona iz poznatog detelinarskog kafea u ulici Branka Bajića. A, kako je ovde pripremaju?

U pitanju je dimljena butkica sa barbikju sosom, medom, pekarskim krompirom, proprženim ljubičastom kupusom, senfom i renom. Kilogram jela staje 1200 dinara.

Renomirani lokal sa lepim enterijerom, tihom muzikom i odličnom kafom ima šaroliku ponudu hrane, od pilećeg paprikaša, preko pastrmke na žaru, do fašir šnicli sa kačkavaljem. Ipak, ne treba zaobići butkicu, jer je, ako je verovati našim sugrađanima, jedna od boljih u gradu.


RESTORAN "SIKI"

Jedno od mesta koje su nam Novosađani pomenuli na pomen ovog gurmanskog jela nalazi se na Klisi. U pitanju je restoran tradicionalne kuhinje pripremljene na domaćinski način i sa, kako kažu, domaćinskim porcijama.


Jedan od specijaliteta je upravo zapečena butkica, uz koju dobijate pomfrit i kupus salatu, za šta je potrebno da izdvojite 420 dinara. Adresa restorana je Klisanski put 167. Predlažemo da probate i druga jela, kao što su čorbast pasulj, juneći gulaš, hrskavu piletinu u kornfleksu, šiš ćevap ili palačinku sa dimljenim vratom.

PICERIJA "CIAO"

Jedna od najpoznatijih novosadskih picerija, smeštena u krugu Socijalnog (Braće Jovandić 3), pored pica, pancerota, lazanja, girosa, palačinki i drugih jela, za svoje goste sprema i kolenicu.

Porcija kolenica od 1kg staje 1100 din, a preliv sos sastoji se od šampinjona i pavlake. U ovom specijalitetu možete uživati unutra i u hladovitoj bašti, a ukoliko vam se ne ide iz kuće, njihova dostava funkcioniše non-stop.


Naša lista bazirana je na lokalima u samom gradu, ali masovno su nam preporučili i neke restorančiće van grada, kao što su "Kod Macole" u Žablju, čarda "Zvonce" u Rumenki, "Gorski vrt" u Sremskoj Kamenici, kafana "Javor" u Veterniku...

Ono što je sigurno jeste da posle butkice ili kolenice nećete ostati gladni, a moguće je da ćete jedan deo poneti i kući. Ukoliko vas mame meki, sočni zalogaji čistog mesa, isprobajte čiji način pripreme i serviranja vam najviše godi. A, ukoliko vam se dopala kolenica ili butkica na nekom mestu koje nismo pomenuli, pozivamo vas da nam to napišete u komentarima.

Oceni vest:
20
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Rade

    pre 1037 dana i 21 sat

    Bilo bi lepo kad bi imena lokala i trgovina bila domaća a ne strana pa kad dodjem u Srbiju neznam gde sam.
    Sramotno sto se radi,neka imena budu na jezicima naroda koji zive na ovim prostorima.

    Oceni komentar:
    21
    21
  • Ripli

    pre 1037 dana i 20 sati

    U Žablju kod Macole

    Oceni komentar:
    2
    30
  • Koleničar

    pre 1037 dana i 20 sati

    Gorski vrt u Kamenici definitivno, krompir im je vrh, kolenica još bolja, jeo sam skoro na svim mestima koja su navedena! Mmm..

    Oceni komentar:
    0
    9
  • Žuža

    pre 1037 dana i 10 sati

    Restoran Terasa na tvrđavi. Kuvaju ih u crnom pivu i služe sa krompirom u nekom crnom staklastom sosu, uz nezaobilazan ren. Preporuka.

    Oceni komentar:
    2
    9
  • DG

    pre 1036 dana i 21 sat

    Camelot butkica ne sme biti na ovoj listi, jeo sam i dobio staro podgrejano suvo meso gde je skoro pola bilo otpadak.

    Oceni komentar:
    1
    12
  • Goran

    pre 1036 dana i 19 sati

    Macola u Žablju je najbolji

    Oceni komentar:
    1
    17
  • Bobo

    pre 1036 dana i 18 sati

    Restoran "PICCANTE", ubedljiva i odlična kombinacija ukusa i pripreme šefa kuhinje
    što se tiče kolenice ili ti butkice.
    Svaka čast odlična klopa !

    Oceni komentar:
    3
    1
  • Sladokusac

    pre 1036 dana i 17 sati

    Kada smo već kod gurmanluka, treba pomenuti škembiće. Na drugim jezicima bivše YU se zovu tripice, zbog sečenja u trouglove. Kuvaju se kao gulaš ili pohuju.
    S obzirom da kolenice, butkice i slično potiču od svinje, a pravi škembići se smatraju isključivo ako potiču od govečeta, jer je to goveđi želudac, škembiće mogu da jedu svi narodi i sve vere.
    Problem nedostatka škembića potiče prvo od minimalne proizvodnje goveda u Srbiji, zatim te želuce trebuju direktno iz klanica prvo ugostitelji a tek posle se nešto može naći na tržištu i to retko.
    S obzirom na teški bezobrazluk, po običaju, domaćih proizvođača, da ih ne navodim, koji snatraju da za 450 dinara u maloprodaji mogu da prodaju jedva možda 100 grama škembića, dok je ostatak ispunjen sosom i šargarepama - koje im niko nije tražio, preporučujem svima konzerve iz Mađarske, sa pijaca, gde za 150 dinara dobijate 250 grama, do vrha su ispunjene škembićima, korektno, nemaju psihologiju naših proizvođača,
    (filozofiju stipse).
    Što znači da za oko 1 eura ih proizvode u Mađarskoj, verovatno od mesa goveda iz Holandije (Ne zaboravimo da Zlatiborac sve proizvodi od mesa iz Holandije).

    Interesuje me, koji ugostiteli REDOVNO imaju na svom meniju ovaj specijalitet od govečeta?

    Oceni komentar:
    2
    7
  • Redakcija

    pre 1036 dana i 17 sati

    @Sladokusac
    http://www.mojnovisad.com/vesti/istrazujemo-gde-u-ns-mozete-pojesti-jelo-koje-zene-ne-vole-da-kuvaju-a-muskarci-ga-obozavaju-id24581.html

    Oceni komentar:
    1
    1
  • HVALA!

    pre 1036 dana i 17 sati

    Zahvaljujem Redakciji,
    iako vas pratim duže vreme, ovo od 2018-te nisam sreo :).
    A značajno je, bookmark-ujem velikim slovima u svom browseru, kad bude zatrebalo.
    Žena mi sjajno kuva ali ovim neću da je mučim.
    Verovatno bi se mogli skupiti ugostitelji d afinansiraju neku kratku knjižicu, koja bi se delila pred Egzit, sa Vašim člancima - gde se u NS mogu naći gurmanluci, tipični za Balkan.

    S obzirom da Informatika može da štampa na skupom visokosjajnom papiru u koloru ovu glupost o uštedi vode koju će svi baciti, verujem da bi desetak ugostitelja moglo da isfinansira štampu knjižice, sa vlasnikom Egzita, kome to takođe ide u korist kao reklama.
    Zaista, ti članci ostaju i kao reklama i kao svedočenje jednog vremena.

    Oceni komentar:
    3
    4
  • Dejan

    pre 1036 dana i 16 sati

    Idite u Zabalj, kod Macole, vrhunske kolenice !!! Nista fenseraj, prava kafana

    Oceni komentar:
    0
    13