FOTO: Vojvođanski salon otvoren pod sloganom "Jesu sve ovce na broju?"

FOTO: Vojvođanski salon otvoren pod sloganom "Jesu sve ovce na broju?"

Sinoć je u prostoru Muzeja savremene umetnosti pred brojnom i dobro raspoloženom publikom otvorena izložba “(Dis)kontinuiteti: Savremena umetnost u Vojvodini”.

Ovom izložbom, otvoren je prvi Vojvođanski salon čiji će zadatak biti praćenje, podržavanje i prezentacija savremene umetničke scene u Vojvodini. Manifestacija se nastavlja na ideju nekadašnjeg Novosadskog salona koji je zbog finansijskih i organizacionih teškoća u poslovanju prestao da postoji nakon finalne izložbe 2011. godine. Novosadski salon kontinuirano je pratio savremenu umetničku scenu u Vojvodini čitavih 40 godina. Kako je na otvaranju naglasio direktor Muzeja Radovan Jokić, novi Salon namerno nastavlja ono što je prekinuto 2011. godine i posvećen je upravo ovoj pauzi.

Umetnici koji su dobili priliku da izlože svoje radove na ovogodišnjem Salonu su: Larisa Ackov, Velimir Andrejević, Teodora Ivkov, Tadija Janičić, Sonja Jo, Tibor Lazar, Filip Markovinović, Marina Milanović, Milan Nešić, Miodrag Perić, Mileta Poštić, Arpad Pulai, Rade Tepavčević, dok se radovi umetnika koji stvaraju pod okriljem novosadske Šok galerije mogu pogledati (i kupiti) na štandu u prizemlju Muzeja.

- Kad smo razmišljale o konceptu postavke, ideja nam je bila da to bude jedna skromna i nenametljiva izložba, jedan ponovni pokušaj uspostavljanja diskursa o neophodnosti godišnje likovne manifestacije koja bi umetnicima, ali i publici vratila samopouzdanje -  objašnjavaju kustoskinje Dragana Garić Jovičić i Andrea Palašti koje potpisuju selekciju izložbe i dodaju:

 

 

- Akcenat je bio na umetnicima koji su mladi, spremni na eksperimentisanje, koji svojim radovima unose svežinu, humor i igru u izložbeni prostor. Zato su na ovoj izložbi predstavljeni umetnici koji stvaraju i po dve decenije rame uz rame sa onima koji su nedavno završili Akademiju umetnosti i čije vreme tek dolazi. Odabirom nekoliko najmlađih autora želeli smo da ih ohrabrimo da nastave sa radom, jer smo svi svesni koliki je podvig ostati dosledan sebi i svojoj umetnosti.

Muzej savremene umetnosti u Novom Sadu trenutno se suočava sa brojnim izazovima u poslovanju poput nedostatka zaposlenih, nemogućnosti finansiranja određenih perspektivnih projekata i smanjenja programskih aktivnosti, pa ovakva praksa nije zaobišla ni novu izložbu. Naime, jedan od vodećih izazova sa kojima su se ove dve mlade kustoskinje suočile prilikom organizovanja ove izložbe bilo je to što je rok za realizaciju ovako velikog projekta bio kraći od dva meseca. No, sudeći po reakcijama izlagača i posetilaca izložbe, Salon je nadmašio sva očekivanja i definitivno predstavlja jedan od mogućih preseka stanja trenutne lokalne umetničke scene.

 

 

Lajtmotiv izložbe takođe stoji u skladu sa okolnostima u kojima je ista i nastala. “Jesu sve ovce na broju?” pitanje je koje izgovara vojvođanski pulin Radeta Tepavčevića na zvaničnom plakatu izložbe. Pomenuti crtež krasiće fasadu Muzeja savremene umetnosti sve do 15. februara 2018. godine do kada će izložba biti otvorena.

 

 

5 ključnih pitanja Vojvođanskog salona

Kustoskinje Dragana Garić Jovičić i Andrea Palašti su ovogodišnjim izlagačima postavile nekoliko pitanja za koje smatraju da su ključna za savremenu umetničku scenu u Vojvodini, za publiku i njih kao autorke. Neki od odgovora nalaze se u katalogu izložbe, a mi vam predstavljamo neka od najzanimljivijih.

Kada nešto postaje umetnost?

- Kad je iskreno. Kada odrazi neku suštinu, osvetli deo stvarnosti, unutrašnje ili spoljašnje. Kada kroz stvaralački proces u kom mu umetnik da deo sebe (imaginaciju, volju) oformi sopstveni identitet, volju, energiju. (Larisa Ackov, keramičarka)

 

 

Koji su to ključni problemi sa kojima se umetnik danas suočava?

- Šta ćeš da radiš kada završiš akademiju je pitanje sa kojim sam se ja najviše puta suočila, uglavnom na porodičnim ručkovima i slavama.

(Teodora Ivkov, fotografkinja)

 

Čiji rad (lokalnog) umetnika smatrate inspirativnim?

- Nikola Džafo sa kojim sarađujem i dosta stvari radimo zajedno, Slobodan Tišma što zbog njegovih dela, što zbog njega samog, a kupio sam i knjigu-strip Milete Poštića koja me je oduševila.

(Filip Marinković, pozorišni, filmski i TV reditelj)

 


 

Koji je recept za srećniju umetnost?

- Odlazak u atelje. Tamo stvari počinju da se dešavaju same od sebe. Ipak, svako do nas mora pronaći ličnu formulu za kreativnost.

(Tadija Janičić, slikar i vajar)

 

 

Kako održavati kreativnu kondiciju?

- Za vizuelnog umetnika ključni momenat u održavanju svežine, pored samosvesti, je svakodnevni rad, pa i petominutni, za promišljanje svake male ideja, kao odbrane manifesta.

(Miodrag Perić, vajar)

 

 

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan