FOTO: U Novom Sadu održana promocija knjige Jove Bakića "Evropska krajnja desnica (1945-2018.)"

FOTO: U Novom Sadu održana promocija knjige Jove Bakića "Evropska krajnja desnica (1945-2018.)"

Nekoliko stotina Novosađana okupilo se u utorak veče ispred knjižare Bulevar Books povodom promocije knjige "Evropska krajnja desnica (1945-2018.)" profesora Jove Bakića.

Prisutni su mogli da saznaju da je od poraza fašizma na kraju Drugog svetskog rata do danas, radikalna desnica načelno prihvatila institucije parlamentarne demokratije i integrisala se, te da predstavlja oružje neoliberalnog kapitalizma u nameri da se obračuna sa potencijalnim novim uzdizanjem levice.

Prilagođavanjem i lukavstvima, partije krajnje desnice u poslednjih desetak godina postale su relevantni politički akteri. Takve stranke su često finansirane i od strane Rusije kako bi oslabili Evropsku uniju.

Govoreći o knjizi, politikolog Radivoje Jovović je rekao da se ona bavi rak-ranom savremenih društava, a to je krajnja desnica ili fašizam i da opisuje hronološki sled dešavanja nakon 1945. godine, pojavu partija krajnje desnice, njihove modifikacije, delovanja i uslove u kojima su se razvijale.


– Posle rata imali ste tri decenije zlatnog doba države blagostanja. Međutim, nakon toga  globalizam uzima maha, dolazi do pada Berlinskog zida i kapitalizam se opušta, jer više nema ideološkog rivala. Pričamo o najsurovijoj vrsti kapitalizma u kojem živimo danas, o neoliberalnom. Zapadni kapitalistički sistemi su se plašili socijalne revolucije koja bi mogla biti potpomognuta od Sovjetskog Saveza, ali onog trenutka kada je SSSR nestao, prestao je i taj strah. Odsustvo tog straha omogućava da se urušavaju radnička i socijalna prava pa čak i ljudska građanska prava i slobode – rekao je Jovović.

U takvoj  situaciji radnička klasa i niži društveni slojevi ostali su prepušteni krajnjoj desnici koja hibridno kombinuje dva pristupa, sa jedne strane nacionalizam, autoritarnost i ksenofobiju, a sa druge strane olako dato obećanje države socijalnog staranja koje ne može da ostvari.

– Danas u Srbiji živimo u realnosti koju oličava neoliberalni društveni ekonomski sistem, gde država otvoreno podržava fašističke i fašistoidne grupacije krajnje desnice i gde nam se konstantno kao suštinski uzrok naših problema ispostavlja neka nacionalistička i ksenofobna paradigma. Problemi su u drugim kulturama, nacijama i religijama, u drugim seksualnim orjentacijama, ali nikad nisu u ekonomiji, u duboko utkanim materijalnim interesima savremenog sveta. To je ta perfidnost i bezočnost savremenog kapitalizma – objasnio je Jovović.


Profesor Bakić
je ukazao na to da je nakon poraza fašizma ’45. i dalje postojala masovna baza podrške i naveo je primer Slobodarske partije Austrije.

– To je bila stranka nacista za naciste. Kada su dobili građanska prava oformili su stranku i jedan ogroman broj ljudi imao je za koga da glasa. U Francuskoj je Žan Mari Le Pen 1972. formirao Nacionalni front i preko deset godina osvajao manje od jedan odsto glasova, sve do 1983. kada je imao prvi proboj u jednom malom mestu, a drugi uspeh 1984. godine za Evropski parlament sa 10 odsto glasova.

–  Od tada do danas samo su jednom pali ispod deset odsto. To je stranka koja je važila kao uzor svim drugim strankama takvog tipa na kontinentu i to je jedan pravac nastanka radikalne desnice. Neoliberalizam postaje deo programa i Nacionalnog fronta Francuske i Slobodarske partije Austrije. Radikalni desničari za razliku od njihovih preteča fašista ne govore o ekonomiji i korporativizmu koji će vas spasiti. Pragmatično uzimaju neoliberalizam, jer on razara strukture države socijalnog staranja i faktički ih  je razorio, naročito posle sloma socijalizma – objasnio je autor.


Kombinujući autoritarnost, ksenofobiju i nacionalizam dolazi se do suštinskog određenja krajnje desnice
. Ono što je ekstremnoj i radikalnoj desnici zajedničko i što ih spaja, jesu ove tri vrednosti.

– Ima i ono što ih razdvaja.  Ekstremnna desnica je spremna na fizičko nasilje, voli uniforme i najčešće voli da pozdravlja istomišljenike ispruženom desnom rukom, i voli da se  otvoreno poziva na Hitlera i Musolinija. Radikalna desnica neće sve to da čini. Njihova logika da obuku i odela i kravate je, nažalost, dala rezultat – primetio je Bakić i dodao da danas u čitavoj Evropi postoje porodice uspešnih radikalno desničarskih stranaka.

Poznati sociolog je kazao da jedino ako se brane prosvetiteljske vrednosti kao što su sloboda, bratstvo i jednakost među svim ljudima, nezavisno od vere, nacije i rase, da se samo onda može izgraditi bolja Evropa od one u kojoj živimo.

Jovo Bakić, sociolog, rođen 1970. u Beogradu. Stručno se usavršavao na Univerzitetima u Oksfordu, Helsinkiju i na Univerzitetu Masačusets u Amherstu. U okviru programa CEEPUS predavao je na Karlovom univerzitetu u Pragu. Napisao je dve obimne monografije: Jugoslavija:  razaranje i njegovi tumači (2011), kao i Ideologije jugoslovenstva između srpskog i hrvatskog nacionalizma 1918-1941 (2004). Objavio je i tridesetak kraćih studija na srpskom, engleskom i nemačkom jeziku u naučnoj periodici i zbornicima naučnih radova.


Rekao je da sve o čemu piše postoji i u Srbiji
.  Koliko je zlo duboko ukorenjeno u našem društvu, smatra da najbolje govori najnoviji napad fašista u Nišu, kada je čovek izboden nožem, jer je imao majicu na kojoj piše ANTIFA.

– Ali imamo i  radikalnu desnicu i na vlasti i u opoziciji. Na vlasti to su razne grupe koje se rađaju sa Srpskom naprednom strankom kao i večeras pomenuta Srpska desnica koja je ekstremno desničarska organizacija. Sama SNS, ako u Evropi ove stranke budu još uspešnije, može da se desničarski radikalizuje, odnosno da se vrati  ideološkim korenima. Ako se to desi, to će za nas biti najgore, jer će onda za nas borba da bude najteža i najduža – kazao je Bakić.


Odgovarajući na pitanja publike, objasnio je da su radnici u centru svetskog kapitalističkog sistema zbog deindustrijalizacije i pomeranja iz industrije u uslužne delatnosti, slabo sindikalno povezani i da ne postoje više jaki sindikati koji brane njihove interese.

Profesor je primetio da levica boluje od isključivosti i frakcionaštva i rekao je da je ključno da li će u Nemačkoj i Francuskoj doći do proboja takvih političkih snaga.

Osvrnuvši se na uticaj režima iz Moskve kazao je da pojedini ruski oligarsi finansiraju različite aktivnosti u zemljama EU, ali i u Srbiji i da je i radikalna desnica jedan od ciljeva takvih akcija. Rusiji, posebno od kada joj je zvanični Brisel uveo sankcije, odgovara razlabavljena Evropska unija ograđena žicama i sa otežanim kretanjem ljudi.


Prisutni su pitali gosta iz Beograda šta misli da li će se protesti "1 od 5 miliona" nastaviti i ponovo omasoviti.

– Protesti će oživeti svakako, samo je pitanje kakvi će biti, ko će sve učestvovati i šta će se tu dešavati. Ali će ih biti iz jednog jednostavnog razloga, jer je ova vlast toliko ogrezla u mafijaškom delanju, a i u gluposti, da nam prosto stalno daje neki povod. Pošto ne možemo više da izdržimo, hoćemo iz kože da iskočimo i onda se angažujemo. Hteo Aleksandar Vučić to ili ne, protesta će biti, samo ne znamo u kom obliku – rekao je on.

Profesor je kazao da je vlast uplašena. Kao dokaz straha naveo je krivičnu prijavu protiv jednog od aktivista iz Novog Sada koji učestvuje u sprečavanju deložacije, ali i njegovo pozivanje na informativni razgovor u policiju zbog spominjanja dugih cevi u izjavi medijima.

Studenti koji su prisustvovali promociji knjige dotakli su se i afera u vezi sa plagijatom i lažnim doktoratima i postavili pitanje kako izgraditi dobar prosvetni sistem.

Bakić je kazao da prosveta mora učiti mlade čovekoljublju.

– Ključni cilj vaspitanja i obrazovanja treba da bude čovečna ličnost. Ako nje nema, vi ćete živeti u nečovečnom društvu, gde nekakvi izvršitelji izbacuju ljude iz kuća zaključio je Jovo Bakić.

 


Moderator večeri bio je Zoran Hamović osnivač izdavačke kuće Clio, koja je zajedno sa knjižarom Bulevar Books i organizovala promociju.

Prisutni su mogli u utorak uveče da kupe knjigu "Evropska krajnja desnica (1945-2018.)" po ceni od 2.250 dinara, a autor im je na licu mesta pisao posvetu. Knjiga je sa tvrdim povezom i ima 700 stranica.

Oceni vest:
18
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • srs futog

    pre 1743 dana i 2 sata

    e da se vucic hoce vratit svojim ideloskim korjenima, ne bi srbska vojska pdo vodjstvom vojvoda voja do trsta stala...

    Oceni komentar:
    22
    2
  • Iznogud

    pre 1742 dana i 20 sati

    Odgovor na komentar srs futog....
    Samo ti sam kreni sve do Trsta a mi ćemo navijati....

    Oceni komentar:
    0
    19