FOTO PRIČA: Preduskršnja ponuda na Futoškoj pijaci

FOTO PRIČA: Preduskršnja ponuda na Futoškoj pijaci

Samo dan nakon poslednjeg protesta pijačnih prodavaca zbog uvođenja fiskalizacije, kada su sve tezge bile prazne i zatarabljene, Futoška pijaca nastavila je da živi uobičajenim ritmom. Ponovo se pože pazariti sve i svašta, od hrane do odeće, a trenutno su najaktuelnija uskršnja ponuda, a najatraktivnije voće i povrće koje se tek pojavilo.

S obzirom na to da sve poskupljuje, i za pijacu je potreban dublji džep, pogotovo ako ste voljni da konzumirate ranoprolećne plodove.


Prve jagode nikada nisu jeftine, ali je pravo uživanje prepustiti se ukusu te slatke i mirisne voćke nakon godinu dana pauze.

Novosađani su jedva dočekali mladi krompir, mladi luk, rotkvice, sremuš i ostale namirnice koje se pojavljuju samo u prolećnoj sezoni, ali će mnogi sačekati veću ponudu, kada su cene prihvatljivije. No, uvek ima onih koji će na svoju trpezu što pre uvrstiti prve plodove, a pogotovo povodom svečanog uskršnjeg doručka i ručka.


Ubedljivo najposećenije su tezge sa jajima, kao i svom uskršnom dekoracijom, pa odasvud poglede privlače čokoladne zeke, farbe i nalepnice za jaja, slatkiši i ostale zanimacije.

Jaja sa belom ljuskom su skuplja od ostalih, budući da na takvoj podlozi sve boje i ukrasi ispadaju lepše, pa se na tezgama koje ih imaju u ponudi uvek traži komad više.


Već koju godinu su hit ruske farbe za jaja, koje daju intenzivnu, dopadljivu boju i ne zna se da li lepša ispadnu crvena, žuta, ružičasta, narandžasta, ljubičasta... Takođe, mnogi preferiraju razne gel boje, mermerne, glitere i ostale farbe sa raznim efektima, a uvek su omiljena i zlatna jaja.


Red smo zatekli i ispred tezge sa suvim i koštunjavim voćem, te deluje da mnogi planiraju pravljenje kolača i torti.


U delu sa garderobom još uvek ne dominiraju letnje stvari, jer se vremenski nalazimo u nekom međuperiodu, ali nam je pažnju privukao natpis za tričetvrt helanke.


Uvek je živahna atmosfera i oko pijace, a od naleta prolećnog sunca, koje sredinom dana ume da bude i zamarajuće, neki se štite – kišobranima.


Sve u svemu, proleće polako uzima maha i to je na pijaci vidljivo. Ko ima mogućnosti, kući se može vratiti sa punim kesama, dok će neko samo prošetati i pazariti samo najosnovnije namirnice. Kako će izgledati kada i ako za pazar uskoro počnemo da dobijamo fiskalne račune, ostaje da se vidi.

Oceni vest:
14
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • mmm

    pre 728 dana i 8 sati

    kase uvesti pod hitno sverceri porez neka plate

    Oceni komentar:
    6
    2
  • Grešiš sinko, veoma grešiš

    pre 727 dana i 20 sati

    Šverceri su samo u tvom umu, koji je ostao u doba Slobe.
    Sve i jedan proizvod koji vidiš na pijacama ima plaćen PDV na granici, a neki i carinu.
    Ne postoji nijedan razlog zašto bi se dva puta naplaćivao porez za neki proizvod, jer su mnogi od njih nabavljeni u ovoj deželi, u Metrou, na veliko.
    Niko nema prava da maltretira jednu grupu ljudi, dok na primer neki koji naplaćuju po 66.000 din javnog novca za lažne sudske postupke, i na taj način uzmu nekoliko miliona javnog novca - nemaju kase!

    Oceni komentar:
    1
    6