FOTO: Predstavljen nov način plaćanja javnog prevoza, najavljena mogućnost uplata i putem aplikacije

FOTO: Predstavljen nov način plaćanja javnog prevoza, najavljena mogućnost uplata i putem aplikacije

JGSP "Novi Sad" je, u okviru NSmart sistema, prošle nedelje uveo novu uslugu plaćanja prevoza putem pojedinačne karte "E-novčanik", koja će, kako navode, pojednostaviti naplatu prevoza i ubrzati protok putnika.

"E-novčanik" je nepersonalizovana kartica na koju se uplaćuju sredstva za plaćanje prevoza jednostavnim čekiranjem na validatoru u autobusu. Ovu uslugu mogu da koriste osobe starije od deset godina, za plaćanje prevoza na svim linijama JGSP "Novi Sad", a na kupljeni "E-novčanik" korisnik uplaćuje novčani iznos za plaćanja pojedinačne karte u vozilu.


Prisustvujući promociji novog načina naplate gradskog prevoza, zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac je istakao da gradski prevoznik ima veoma odgovoran zadatak i bitnu ulogu u funkcionisanju Novog Sada.

Javno gradsko saobraćajno preduzeće je, pre tri godine, krenulo sa implementacijom elektronskog sistema NSmart, koji je već zaživeo među građanima i doneo im nove, savremene usluge i benefite. Aplikacija se permanentno unapređuje i putnicima je upravo ovih dana ponuđena njena nova verzija. Danas smo videli koliko je novi način kupovine karte za prevoz jednostavniji a, pored toga što olakšava proceduru putnicima, na ovaj način i vozači će biti rasterećeni od prodaje karata u autobusu i moći će da svoju pažnju usmere samo na vožnju. Tako će se dodatno povećati bezbednost prevoza, a to nam je svima u interesu, budući da je u našem gradu saobraćaj izuzetno živ i gust i vozačima je teže da voze danas, nego što je to bio slučaj pre deset, petnaest godina – izjavio je Crnobarac.

"E-novčanik" može da se kupi na 30 prodajnih mesta JGSP i kioska "Maxim Box", na autobuskim stajalištima. Kartica nije personalizovana, što znači da može da se deli sa članovima porodice, prijateljima, kolegama. E-novčanikom može da se plati jedna karta na validatoru ili više karata na konzoli kod vozača.


Direktor JGSP "Novi Sad" Ivan Radojičić objasnio je da vozač u toku svoje smene proda više od dvesta karata, a da mu za to ponekad treba skoro sat vremena. Prema njegovim rečima, novi način plaćanja smanjiće gužve jer validacija "E-novčanika" traje samo nekoliko sekundi.

– Do 4. februara traje promo period u kome građane upoznajemo sa e-novčanikom. Od 5. februara stupa na snagu odluka o diferencijaciji cena pojedinačnih karata, koja se uvodi isključivo u cilju stimulacije putnika da karte kupuju van vozila. Cena pojedinačne karte kupljene E-novčanikom i dalje će ostati 65 dinara na gradskim i 110 dinara na prigradskim linijama, dok će ta ista karta, ukoliko se kešom kupuje kod vozača biti 100, odnosno 150 dinara – podsetio je Ivan Radojičić i najavio da će plaćanje pojedinačne karte, u narednom periodu biti omogućeno i putem aplikacije direktno sa mobilnog telefona.

Oceni vest:
10
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Anoniman

  pre 173 dana i 5 sati

  Cemu ovo kada neradi sistem u autobusu kako treba, izbaci neispravno ili nedovoljno sredstava na kartici a skine novac kao da je ispravno!?

  Oceni komentar:
  0
  11
 • Nema idealnog

  pre 172 dana i 18 sati

  Ti čitači rade preko GSM kartica. Sad, da li svako vozilo ima samo jednu za sve ili i svaki čitač ima jednu, to ne znam.
  Ali, postoje rupe u prijemu signala.
  Svi smo svesni preko Smart aplikacije za praćenje vozila - da pojedina vozila odjednom ili nestanu, kao da nisu ni postojala, ili stoje na mapi stalno na jednom mestu iako su vam pristigla na stanicu gde ih očekujete.
  Loš signal.
  Jednako i čitač nema pristup bazi podataka u JGSP-u, ako ni vozilo nema lokaciju ka Smart-u.
  Kad neko pokuša...

  Oceni komentar:
  1
  10