FOTO i VIDEO: "Noć kad je Đole preplivao Dunav"

FOTO i VIDEO: "Noć kad je Đole preplivao Dunav"

Oproštaj od Đorđa Balaševića počeo je u 19 sati, na Keju žrtava racije pred velikim brojem Novosađana.

Puštanje Balaševićevih pesama: "Regruteska" (poznatija kao "Sine moj"), "Život je more" i "Ćaletova pesma" nateralo je suze na oči prisutnih.


Usledili su "Stari laloški vals" i "Noć kad sam preplivao Dunav". U toku ove pesme, na dunavskim čamcima su upaljene baklje, a u vazduh je pušteno mnoštvo lampiona. 

 



Preko zidina Tvrđave tokom trajanja programa projektovana je Đoletova fotografija i ime i prezime, a građani su pevali uz "Svirajte mi jesen stiže dunjo moja", "Samo da rata ne bude" i "D mol".

 


Ulice koje vode do Keja zakrčili su njegovi poštovaoci, kojih je bilo i na mostovima i na Petrovaradinskoj tvrđavi, a saobraćaj je bio obustavljen u tom delu grada.
 


Počast legendarnom Novosađaninu odao je i hor opere Srpskog narodnog pozorišta. Solistkinja Verica Pejić otpevala je, zajedno sa svojim kolegama čuvenu "Slovensku", a zatim je nastavljeno puštanje muzike sa razglasa. 

Pevale su se "Olivera", "Živeti slobodno", "Pa dobro gde si ti", "Ringišpil", "Neki novi klinci", "Prva ljubav", "Devojka sa čardaš nogama", "Nikad kao Bane", "Slabo divanim madžarski", "Pesma o jednom petlu" i mnoge druge sa početaka Balaševićeve karijere pa do poslednjih albuma.


Program je završen oko 21 časa numerom "Odlazi cirkus" u izvođenju hora opere Srpskog narodnog pozorišta, a uz sjaj više hiljada mobilnih telefona pod novosadskim nebom.

 

"Tata, ovde došla cela država. Vidi koliko ih ima na ulici, vidi na mostu koliko ih je" (jedan sin)

Na samom kraju, na zidinama Tvrđave pojavile su se Đoletove reči: "Čuvaj mi bože Novi Sad".

Podsećamo, Đorđe Balašević je sahranjen u nedelju na Gradskom groblju u Novom Sadu, a preminuo je u petak, u Kliničkom centru Vojvodine, od posledica izazvanih korona virusom. U Novom Sadu je u nedelju bio Dan žalosti.


Dirljivi oproštaji sa našim sugrađaninom bili su u mnogim gradovima bivše Jugoslavije.

Oceni vest:
29
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan