FOTO: Gužva na otvaranju  "Doma kulture", mnogi Novosađani ostali pred vratima

FOTO: Gužva na otvaranju "Doma kulture", mnogi Novosađani ostali pred vratima

Četvrtak veče, prve nedelje jeseni, bio je rezervisan za otvaranje novog klupskog prostora. Kako priliči odlasku u jedan "Dom kulture", obukli smo svečane bele košulje, nabacili velika očekivanja i zaputili se na lokaciju.

Već oko 20h, ispred ulaza okupio se veliki broj fanova koji su željno iščekivali koncert. Dok je u toku bila tonska proba, zakoračili smo unutra i sakupljali prve utiske o samom prostoru. Ono što se odmah uoči jeste prostranost i zanimljiv ambijent, nastao kao spoj industrijskog stila i savremenog šarma, efektno osvetljen i bez suvišnih detalja. U centralnom delu nalazi se kompaktna bina koja će ugostiti značajna imena regionalne scene.

 


U iščekivanju muzičkog programa, popričali smo sa organizatorima o konceptu lokala.

- Ovo zdanje se nekada zvalo "Dom kulture" i donekle je ideja odatle i potekla. Ali je došla i nakon nezadovoljstva programima koje pruža ovaj grad, odnosno prostorima koje ne mogu da ugoste veliki broj bendova. "Dom kulture" želi da vrati "ona" vremena Novom Sadu, da vrati rokenrol i da starije generacije osete ovo kao svoju kuću, uživajući ovde uz muziku uz koju su uživali ranije. Naravno, pobrinućemo se i za nove žanrove, za novu muziku i nove nade scene - objašnjava Jelena Galetin, PR "Doma Kulture".

Program je unapred osmišljen i najavljeni su veliki bendovi iz Srbije i regiona.

- Četvrtkom ćemo imati nastupe velikih bendova, petkom nastupe bendova popularne muzike, onih koje sviraju obrade starih dobrih rokenrol bendova i brojne tribjut bendove. Subotom će nastupati didžejevi, biće to disko ili fanki večeri, pa nam tako već 05. oktobra dolazi glumac Uroš Đurić koji će puštati vrlo zanimljivu muziku - nabraja Jelena.


Ali ovde vas ne očekuju samo koncerti. Planirane su i mnoge druge kulturne aktivnosti.

- Opravdaćemo naziv "Dom kulture" tako što ćemo pružiti voma raznolik događaj. U planu su nam predstave, kabarei, stendap komedije, možda i neki kvizovi. Biće dosta tematskih žurki, obeležavaćemo važne datume. Evo već predstoji datum koji nas veže za EKV, odnosno Milana Mladenovića, kada bi trebalo da ugostimo tribjut bend "Deca iz vode" koji će za ovaj nastup dovesti i specijalne goste. To je samo jedan od primera, da znate šta vas očekuje. Lokal se nalazi u samom centru grada a opet je ušuškan i sakriven, pa je pogodan da u njemu i preko dana popijete kafu, družite se i nešto pojedete. Kuhinja još uvek nije otvorena ali uskoro će se u ponudi naći jela bazirana na vok kuhinji - navodi Jelena.

Dok smo razgovarali, prostor se napunio do poslednjeg mesta i nestrpljenje se osećalo u vazduhu. Nakon što je otkucalo 22h na binu su kročili Gile & Magic bush i zabava je mogla da počne. Startovali su sa pesmom "Metadonska terapija", da bi se dalje ređali vanvremenski hitovi Električnog orgazma kao i Giletove pesme sa solo albuma. Poseban trenutak na koncertu svakako je bilo emotivno izvođenje pesme Vlade Divljana "Odnesi me", koja je snimljena samo par metara dalje u "Studiju M".


Dobro uigran bend svirao je i muziku iz filma "Kako je propao rokenrol" ("Hajde, hajde, devojko"), serije "Pozorište u kući" i naravno neizostavno iz "Crnog bombardera". Vrhunac večeri nastao je kada se Anica Dobra pridružila bendu. Ona je praćena ovacijama (i kamerama telefona) pevala "Hodam sad kao zombi" a zatim i "Svečane bele košulje". A sa njom su pevali svi u glas. Đuska se produžila na još dve pesme bisa nakon kojih je bend aplauzom ispraćen sa bine.


Nakon koncerta, pitali smo Anicu i Gileta da nam prenesu svoje utiske.

- Mesto mi je super, mislim da Novi Sad dugo nije imao ovako dobar klub. Lokacija je odlična i publika je bila dobra, svi su bili lepo raspoloženi. Očigledno je orjentacija da se rade rokenrol koncerti što ja, očigledno, apsolutno podržavam. Mislim da će ovo biti jedno od bitnijih mesta u gradu - govori Gile.


- Ja sam ovde već bila, jer dolazim u "Pozorište mladih" da igram predstave. Ali da me je neko pitao da li na istom ovom mestu mogu da doživim potpuno novu vrstu energije, ushićenja i neke egzaltacije rekla bih da verovatno ne mogu, da je to rezervisano samo za scenu. Ali evo ja sam danas doživela nešto drugačije, neku potpuno drugu vrstu energije i interakcije sa ljudima koji su ovde. Toga u glumi nema, ima samo u muzici. Drago mi je što sam imala privilegiju da osetim tako nešto i da budem mali deo svega ovoga. Nadam se da sam publiku uspela da napunim energijom koliko su oni mene, jer sam ja odjednom imala snage da skakućem kao pre 30 godina, bio je to baš pravi vremeplov
- sa ushićenjem priča Anica.


Tema večeri "Kako je propao rokenrol" posvećena je filmu i jednom vremenu, ali u isto vreme je i opomena da sačuvamo ono što rokenrol nosi.

- Rokenrol nam daje impuls i puls. Njime se čovek bavi ne zato što želi da pravi karijeru ili da bi imao neki hobi, već se time bavi zato što oseća da mora. Zato ne može nikada da propadne. U pitanju je nešto što je iskreno, to je čitava subkultura i način života, uverenje da čovek može sve - i zašto da ne! - objašnjava Anica.

 


Zvezde večeri su završile svoj nastup ali se nije završilo veče. Publiku su do kasno u noć zabavljali članovi benda "Magic buzz" koji su napravili odličnu atmosferu za đuskanje.

Ono što je bacilo senku na svečano otvaranje jeste činjenica da grupa fanova koja je želela da prisustvuje koncertu zapravo nije mogla da uđe, zbog gužve. S obzirom na to da je događaju prisustvovao veliki broj zvanica sa pozivnicama koje su imale prednost na ulazu, pored njih su uspeli da uđu samo oni koji su na koncert došli dosta ranije. Ostaje da se nadamo da je rokenrol u Novom Sadu živ u tolikoj meri da nas nije lako sve smestiti u jedan klub.

Autor teksta: S.S.

Oceni vest:
12
20

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • debeli

    pre 1664 dana i 12 sati

    rockandroll živi večno!

    Oceni komentar:
    5
    8
  • Tiosav S. Marjanović

    pre 1664 dana i 11 sati

    Da bog da crk'o...

    Oceni komentar:
    12
    3
  • Tina

    pre 1664 dana i 11 sati

    Zasto ne napisete da je ulaz bio slobodan, ali samo sa pozivnicama za koje vecina ljudi nije ni znala da postoje?! Zato je bila guzva jer obezbedjenje nije dalo ljudima da ulaze bez tajnih pozivnica, iako je zvanicnoj fb stranici Doma kulture lepo pisalo da je ulaz slobodan i da ne treba biti ni na kakvom spisku. Ako zele da prave fensi otvaranje, onda lepo samo VIP pozivnice da svi znaju, ovako traljava organizacija samo da bi se na kraju izvestilo da je bila guzva ispred je neprimereno za jedan Dom kulture.

    Oceni komentar:
    1
    79
  • Ivana

    pre 1664 dana i 9 sati

    Organizatori su ponizili sve ljude koji su naivno mislili da slobodan ulaz, znaci "slobodan ulaz", a ne ulaz uz pozivnicu. Dom kulture otvoren sinoc je i bukvalno pokazao kako je propao rokenrol jer obmana, elitizam i celavci na ulazu su ono poslednje sa cim povezujemo R'N'R-om, a posebno ne kulturu. Srecno im bilo, ali sada bar znamo gde necemo ici.

    Oceni komentar:
    1
    67
  • Miki

    pre 1663 dana i 15 sati

    Nema dzabe ni kod babe...

    Oceni komentar:
    1
    6
  • Novibar

    pre 1663 dana i 5 sati

    Koleginice ili kolega, autoru ovog texta, ne piše se: Obzirom da je događaju prisustvovao.... !!!
    Piše se: S obzirom na to da je događaju...
    Kakav je Dom kulture, takav je i novinar koji o njemu piše.

    Oceni komentar:
    4
    15
  • Tamara

    pre 1660 dana i 3 sata

    Novi Sad je jos jednom pokaza da je selendra jer to kako su nasamarili ljude sa objavama na FB je necuveno,mnogi su dosli i bili prinudjeni da odu jer nisu imali pozivnice o kojima niko nista nije znao.Tako da, grad kulture? Beograd je za Novi Sad New York!

    Oceni komentar:
    1
    9
  • Joker

    pre 1659 dana i 17 sati

    Tamarice, pali u Beograd ! Pa u zagrljaj uvek velikodusnih smrdijanaca..hahaha

    Oceni komentar:
    5
    2