Dva novosadska gradska preduzeća poslovala u minusu, ostali u plusu

Dva novosadska gradska preduzeća poslovala u minusu, ostali u plusu

U prva tri ovogodišnja meseca većina od ukupno 14 novosadskih gradskih javnih i javnokomunalnih preduzeća poslovala je pozitivno, a jedino su "Novosadska toplana" i JGSP "Novi Sad" imali veće rashode od ostvarenih prihoda.

Prema informaciji Gradskog veća, o kojoj će se odbornici izjasniti na današnjoj (utorak) 50. sednici Skupštine grada aktuelnom sazivu, preduzeća su dobro poslovala i nije bilo većih odstupanja u odnosu na planirano.

- Preduzeća su dobro obavljala delatnosti za koje su osnovana i na taj način su zadovoljila potrebe građana - ocenjuje Gradsko veće.

U plusu

U informaciji je precizirano da je u prvom kvartalu "Parking servis" ostvario ukupan prihod od 155,7 miliona dinara, dok su rashodi bili 122,7 miliona, tako da je zabeležen dobitak od 32,9 miliona.

I "Put" je imao dobit nešto veću od 31 milion dinara, a pozitivne bilanse iskazali su i SPC "Vojvodina" (4,1 milion dinara), "Stan" (12,3 miliona), "Urbanizam" (8,3 miliona), "Gradsko zelenilo" (14,7 miliona), "Informatika" (24,5 miliona), "Lisje" (1,9 miliona), "Tržnica" (11 miliona), "Vodovod i kanalizacija" (6,5 miliona dinara).

U minusu

Iz tog pozitivnog kruga na neki način "iskaču" JKP "Novosadska toplana", koja je u posmatranom periodu ostvarila prihode od oko 3,1 milijarde dinara, dok su rashodi bili 4,3 milijarde, tako da je gubitak skoro 1,2 milijarde dinara.

U minusu je i JGSP "Novi Sad", koji je u prvom tromesečju prihodovao 706,4 miliona dinara, a potrošio 800,6 miliona.

- Na ostvareni gubitak (94,2 miliona) uticali su manji prihodi od prodaje usluga nego što su bili planirani, kao i privremeni i trajni odlazak zaposlenih vozača (u inostranstvo), zbog čega je preduzeće moralo da primi nove radnike, kako bi nesmetano bio realizovan red vožnje. To je izazvalo dodatne troškove za isplatu zarada - stoji u obrazloženju zabeleženog gubitka gradskog prevoznika.

Na pozitivnoj nuli

JKP "Čistoća" je u prva tri meseca ostvarila dobit od svega 722.000 dinara, dok je u isto vreme "Zoohigijena i veterina" bila u plusu 682.000 dinara.

Oceni vest:
1
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan