Digitalizacija zdravstva: Srbija uvodi e-bolovanje do kraja godine

Digitalizacija zdravstva: Srbija uvodi e-bolovanje do kraja godine

Krajem ove godine u Srbiji bi trebalo da bude aktivirana usluga elektronskog bolovanja, koja će omogućiti pacijentima da elektronskim putem dostavljaju doznake poslodavcima, umesto da ih nose lično.

Usluga e-bolovanja biće dostupna krajem godine

Pored već postojeće aplikacije e-Zdravlje, preko koje pacijenti mogu zakazati pregled kod svog izabranog lekara, kao i e-Recepta koji je ukinuo potrebu za papirnim receptima i doneo uštede od oko 30 miliona evra, država nastavlja s daljom digitalizacijom zdravstvenog sistema. Krajem ove godine, očekuje se implementacija sistema za e-Bolovanje.

Cilj ovog servisa jeste da se ubrza i olakša proces otvaranja bolovanja, da se eliminiše potreba da pacijenti nose doznake kada su bolesni i da se omogući da RFZO uvidom u IT sistem, može da produži bolovanje kada za to postoji potreba preko 30 dana i da sve informacije budu dostupne i Komisijama – kaže menadžerka za regulatornu reformu Naled-a.

Cilj uvođenja sistema e-Bolovanja je smanjenje potencijalnih zloupotreba, poput lažnih bolovanja, kroz bolju kontrolu i umrežavanje informacionih sistema koji su dostupni lekarima, poslodavcima i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Ova usluga je jedna od prioriteta NALED-a u saradnji s Ministarstvom zdravlja, a planira se da od 2026. godine krene i s primenom e-Kartona. Ovim sistemom će lekari imati potpun uvid u istoriju bolesti pacijenata, prenosi Radio-televizija Vojvodine.

 

 
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan