Dan koji Novi Sad neće zaboraviti

Dan koji Novi Sad neće zaboraviti

Na današni dan pre 16 godina počelo je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije. Za portal mojnovisad.com o bombardovanju našeg grada piše novinar Aleksandar Savanović.

Taj 24. mart 1999. godine počeo je kao i svaki drugi. Tek smo koraknuli kalendarski u proleće, na nebu su se smenjivali sunce i oblaci, bilo je prijatno toplo, ali se u gradu osećala čudna atmosfera. Već danima se govorilo da će nas bombardovati, ali se to još nije dogodilo. Pojačano prisustvo vojske na ulicama, mobilizacija se uveliko odvijala... te devedesete su ionako imale maskirni kolorit pa se čovek nekako i navikne iako mu nije svejedno.

Toga dana imao sam zakazan intervju sa Branislavom Babićem Kebrom iz Obojenog programa, benda koji je imao priliku da se „zavrti“ na MTV-ju u vreme sankcija, kada se za izlazak iz naše zemlje taksa plaćala. Tema mnogo za priču. Rokenrol je imao uvek stav prema svetu i životu, pa je i taj intervju u klubu „Trema“ Srpskog narodnog pozorišta najmanje bio muzički. Odličnih pola sata razgovora, bez pardona o svakome, smestilo se u diktafon, a onda je usledilo Kebrino pitanje: – Kada će intervju izaći?

– Pa, možda izađe prekosutra, a možda je ovo razgovor koji će ostati samo snimak na kaseti. Jer ako nas počnu bombardovati, uvodi se cenzura, a onda ovaj naš razgovor neće nigde proći, a ako i prođe, mi nećemo dobro proći – odgovorio sam kroz šalu u pokušaju da izbijem iz glave tu atmosferu strepnje u vazduhu koja je na mene sve više uticala.

Nije trebalo mnogo da prođe od te moje „mudrolije“. Seo sam na „dvojku“ otišao na Novo naselje i tek što sam došao kući začuo se prvi prasak i zatresli su se prozori. Bilo je 19.55 sati. Još nije bilo zvanično objavljeno da je Savezna Repubika Jugoslavija napadnuta. Uskoro je i to ozvaničeno, a Novi Sad je do tada već pogodilo tri projektila. Prvi je pao na policijsku stanicu na Klisi, drugi na fabriku „Novograp“ i treći na kasarnu „Majevica“. Proglašeno je ratno stanje, uvedena cezura u medije, skloništa su postala najposećenija mesta u državi, a radio-amateri postali lokalni heroji koji su davali najbolje i najpreciznije informacije.

U narednih 78 dana Novi Sad je živeo u ratnom stanju. Ratovi koji su besneli u regionu prethodnih godina došli su i na naša vrata, samo se protivnik nije video, ali su se itekako videle posledice njegovog dejstvovanja: uništena Rafinerija nafte i velika šteta u obižnjem naselju Šangaj, uništena zgrada Televizije Novi Sad, zgrada u ulici Đule Molnara na Detelinari, oštećeni su mnogi objekti, ali je Novi Sad jedini grad u tadašnjoj SRJ koji je u NATO bombardovanju ostao bez tri mosta. I to sva tri preko Dunava.

Varadinski most (1946 - 1. april 1999.) 

Možda nije bio najlepši, ali je svakako bio najdraži Novosađanima od svih mostova. Toga jutra mnogi su dolazili na Kej i brisali suze gledajući kako deo istorije grada i njihovih ličnih sudbina leži na dnu Dunava, slomljen. Sudbina je htela da se svi mostovi sagrađeni na tom mestu ruše u ratu. Bivši Most maršala Tita oborili su NATO projektili rano ujutru 1. aprila u 5.05 sati. U tom crnom jutru stradao je dvadesetdevetogodišnji Oleg Nasov, koji je prelazio most u trenutku bombardovanja. Tri meseca posle pogibije porodila se njegova supruga i rodila sina Olega.

 

Most slobode (23. oktobar – 3. april 1999.)

Gradnja ovog mosta koji je saobraćajno povezivao Novi Sad i Sremsku Kamenicu trajala je pet godina, ali je srušen gotovo u trenu 3. aprila u 19.55 sati. Prema zvaničnim podacima niko nije poginuo, iako se u momentu rušenja, preko mosta odvijao saobraćaj, a ljudima koji su završili u Dunavu u pomoć su pritekli ribari sa čamcima. Velimir Teodorović, poznatiji kao Velja Ribar (1958-2015) tom prlikom je spasio devet ljudi. Rušenjem mosta, stanovnici sremske strane ostali su bez pijaće vode. Most je obnovljen 2005. godine, a njegova rekonstrukcija koštala je 40 miliona evra.

 

Žeželjev most (1963 – 23. april 1999.)

Drumsko-železnički most najduže je odolevao NATO bombama. Bombardovanje ovog mosta počelo je 5. aprila i u 12 navrata rešetan je projektilima, da bi konačno bio srušen 23. aprila. Zbog konstantnog bombardovanja Žeželjevog mosta građenog od prednapregnutog betona, velika oštećenja pretrpele su zgrade na Keju od gelera i delova mosta. Njegovim rušenjem, prekinuta je saobraćajna komunikacija sa sremskim delom grada, a građani su sa jedne na drugu obalu Dunava prelazili čamcima i pontonom.

Iako ne postoje zvanični podaci koliko je Novosađana poginulo u NATO bombardovanju naše zemlje, tokom 78 dana Novi Sad je imao dve civilne žrtve – Olega Nasova stradalog sa Varadinskim mostom i Milana Bajića iz Šangaja koji je poginuo prilikom poslednjeg bombardovanja Rafinerije.

Ako se neko pita šta je bilo sa intervjuom sa Kebrom, on je izašao tačno na današnji dan, ali godinu dana kasnije i najavio događaje koji će uslediti u jesen te 2000. godine.

A iza nas ostaju sećanja i poruka – da nam se to zlo nikada ne ponovi.

Oceni vest:
12
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • patrija misija

  pre 1924 dana i 1 sat

  Dan posle bombardovanja Varadinskog mosta, Slavko Curuvija je osuo paljbu po nasoj vladi sto nije potpisala ULTIMATUM u Rambujeu. Ni jedne jedine reci o nelegitimnom bombardovanju SRJ. Ni trunke zalosti za nasim srusenim mostom, niti za poginulim 29-godisnjim Olegom Nasovim, koji je tog casa prelazio most.

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Marko

  pre 1845 dana i 2 sata

  Ovo sto su nato zlikovci uradili je divljastvo nevidjenih razmera, nezapamceno u istoriji civilizacije. A jos zalosniji smo mi kao narod sto protiv tih divljaka nikad nismo podneli tuzbu za genocid i zahtev za ratnu odstetu.

  Oceni komentar:
  0
  3