Da li znate koji posao u Srbiji donosi zaradu od 4.000 evra?

Da li znate koji posao u Srbiji donosi zaradu od 4.000 evra?

U Srbiji, u kojoj prosečna plata iznosi manje od 400 evra, ima i poslova koji pružaju mnogo veće zarade. Plate za neka zanimanja donose i 4.000 evra mesečno.

Prema zvaničnim podacima za jun, prosečna neto zarada iznosila je 46.450 dinara. Dakle, nešto manje od 400 evra.

Portal „24 sata” donosi listu od pet poslova po našem izboru u kojima može dosta da se zaradi.

Instruktor vežbanja– oko 1.000 evra

Pomalo neočekivano, ali školovani instruktori imaju šansu da lepo naplate svoje studiranje.

“Osnovna plata na koju sam prijavljen iznosi tek nešto više od 20.000 dinara, a ostatak od desetak hiljada dobijam u kešu. Ono što me vadi jesu individualni treninzi, pa dnevno uzmem i oko 50 evra na taj način. Novac jeste odličan, ali radi se skoro ceo dan i veoma je naporno”, rekao je Stefan G. koji radi u jednom beogradskom studiju za vežbanje.

Kontrola letenja – od 3.000 evra

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore, prema podacima za prošlu godinu, ima 899 zaposlenih. U proseku, svakom od radnika ovog preduzeća svakog meseca na račun legne 3.263 evra.

IT sektor – minimum 700 evra

Ovde spadaju programeri, softverski inženjeri i razvojni inženjeri, developeri. U ovom sektoru zagarantovana vam je veliika plata, a što je najbitnije, na posao se malo čeka. Početna plata retko ide ispod 700 evra, a oni iskusniji i školovaniji i s menadžerskim sposobnostima mogu da ''namaknu'' par hiljada evropskih novčanica. Velika prednost ovog zanimanja je to što se tražnja za stručnjacima u ovoj oblasti neprestano povećava.

Među poslovima u ovoj branši jeste i zanimanje proučavaoca podataka (data scientist), koje se tek razvija u Srbiji, a koje je u SAD plaćeno oko 10.000 dolara mesečno.

Pilot – od 4.000 evra

U Srbiji budući piloti plaćaju najksuplju školarinu na državnim fakultetima i ona iznosi ukupno 45.000 evra za tri godine studiranja i obuke. Ali, zato jednom kada postanu piloti (ili kopiloti) svoje školovanje vrlo brzo otplate.

“Do 2035. godine biće potrebno dodatnih 300.000 pilota prema istraživanju koje je sprovela kompanija Boing. Nemam prave podatke, ali plate kopilota otprilike mesečno iznose od 4.000 evra pa naviše. U inostranim kompanijama te cifre su i desetostruko veće”, rekao je izvor „24 sata” iz vazduhoplovne akademije SMATSA u Vršcu.

Narodni poslanik – 850 evra

Plate narodnih poslanika u našoj državi među najnižima su u Evropi, ali daleko od toga da su naši reprezenti u Skupštini loše plaćeni. Često su zahtevali da im mesečno na račun legne više novca, ali su brzo odustajali zbog negativnih reakcija javnosti. Ni suma veća od sto hiljada dinara mesečno uopšte nije loša.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan