Da li su kovid propusnice potrebne i zaposlenima u ugostiteljstvu?

Da li su kovid propusnice potrebne i zaposlenima u ugostiteljstvu?

Ugostitelji su ovih dana zbunjeni u vezi sa tim da li i zaposleni u objektima moraju da imaju kovid sertifikate. Ipak, Uredba o njima je jasna.

Počelo je kažnjavanje zbog nermanja kovid sertifikata u ugostiteljskim objektima posle 22 sata, a pored gostiju, ove potvrde dužni su da imaju i svi zaposleni u njima. Ugostitelji to baš nisu tako shvatili, ali u Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa kažu da je nedopustivo da goste proveravaju redari bez sertifikata, a i Ranko Šekularac, rukovodilac Sektora unutrašnje kontrole Komunalne milicije, kaže da se na terenu proveravaju svi prisutni u objektu, piše Telegraf.rs.

Pozivajući se na član 13a Uredbe o dopunama Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti covid 19, a koja se tiče uvođenja kovid sertifikata i koja je u Službenom glasniku objavljena u četvrtak, 21. oktobra 2021. godine, Šekularac objašnjava da se proveravaju i zaposleni u ugostiteljskim objektima.

Kako konzumenti usluga, tako se proveravaju i pružaoci usluga. Dakle, proveravaju se i zaposleni u ugostiteljskim objektima – kaže Šekularac.

U Članu 13a gorepomenute Uredbe doslovce piše:

U objekat na zatvorenom prostoru u kome se vrši pružanje ugostiteljskih usluga usluživanjem hrane i pića, kao i u objektima koji nisu u registru ugostiteljskih objekata, ali u kojima se vrši održavanje zabavnih i svečanih manifestacija (sale za venčanja i sl.), kao pružalac ili korisnik usluge u periodu od 22 časa do završetka radnog vremena tog radnog dana, može boraviti samo lice koje poseduje kovid sertifikat – navodi se u ovom članu Uredbe u kojem se objašnjava i da izuzetak čine samo šalterska prodaja hrane i pića, i kada se vrši putem dostave, odnosno bez neposrednog korisnika pružaoca i korisnika usluge ili kada je objekat u okviru zatvorenog trgovinskog objekata i hrana i piće se ne uslužuju sedećim korisnicima.

Ugostitelji ovu obavezu, kako je nezvanično rečeno za Telegraf.rs, nisu tako shvatili, i smatraju da bi bila "diskrimacija ako moraju da ih imaju oni, ali ne i prosvetari koji rade sa decom, vozači GSP-a, zdravstveni radnici..." Kažu da im niko to decidno tako nije objasnio, ali da se zaposleni pridržavaju svih ostalih mera, te da će se truditi da im večeras svi gosti budu sa zelenim potvrdama.

U Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa kažu da je nedopustivo da gosta proverava redar koji nema sertifikat, ili da ga služi konobar bez njega.

Svi zaposleni u ugostiteljskim objektima u kojima se sprovodi kontrola kovid propisnica moraju da ih imaju. Prvo oni moraju da ih imaju. Zamislite da inspekcija kontroliše da li građani imaju sertifikate, a oni nisu vakcinisani, ili nemaju negativan test, ili nisu preležali koronu odnosno nemaju sertifikat. Udruženja ugostitelja su imala niz sastanaka tim povodom. Dakle, kao što tražimo da potvrde imaju građani, moraju da ih imaju i oni – kažu za Telegraf.rs u Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa.

Predsednik Udruženja ugostitelja Beograda Nikola Dimitrijević kaže za Telegraf.rs da u njegovom restoranu u subotu nije bila kontrola, da u nedelju oni svakako nisu radili, ali da ih očekuju nadalje.

Trudićemo se da svaki naš gost ima dokument koji je neophodan. Od početka epidemije mi radimo sve što možemo. Pridržavamo se svih mera. Nosimo maske. Imamo sredstva za dezinfekciju, pročišćavamo vazduh, održavamo higijenu. Za skoro dve godine od 70 i više zaposlenih imali smo samo 11 zaraženih, što je besmisleno mali broj - kaže Dimitrijević za pomenuti portal, dok na pitanje da li se zna koliko je ugostiteljskih radnika vakcinisano, odgovara da se ne zna.

U nedelju je bilo drugo veče važenja nove uredbe vezane za kovid propusnice. Komunalna milicija i inspektori su prve dve večeri večeri na terenu proveravali kakvo je stanje, upozoravali i edukovali ljude sa odredbama Uredbe, koje su čije obaveze, šta znači zeleni sertifikat i na koji način može da se dođe do njega.

Mnogi su imali zeleni sertifikat. Videćemo kako će dalje biti – rekao je Šekularac za Telegraf.rs.

Podsetimo, prve večeri, na terenu su se zaticali gosti koji su kod sebe imali potvrde o vakcinaciji, ili negativne PCR i antigenske testove. Oni, međutim, ne važe, ako osoba ne poseduje zeleni sertifikat.

Vlada Srbije podsetila je ponovo da je kontrola kovid digitalnih sertifikata u ugostiteljskim objektima nakon 22 časa počela u subotu, dok je novčano kažnjavanje pravnih lica i građana počelo od ponedeljka. Kako bi bile uklonjene sve nedoumice, Vlada je još jednom podsetila građane na pravila i procedure u vezi sa kovid sertifikatima.

Kovid sertifikati su u stvari digitalni zeleni sertifikati, koje svaki građanin dobije kada se ili vakciniše protiv korona virusa ili kada dobije rezultate kovid testa. Digitalni zeleni sertifikat se može dobiti preko eUprave na mejl adresu, što je lakši način, a takođe se može izvaditi i u najbližoj poslovnici Pošte Srbije - podseća se u saopštenju Vlade.

Ono što će vam omogućiti ulazak u ugostiteljski objekat nakon 22 časa u narednom periodu jeste da Digitalni zeleni sertifikat sadrži najmanje jedno od navedenog:

1. Dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv zarazne bolesti kovid-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana;

2. Negativan PCR test ne stariji od 72 sata;

3. Negativan antigenski test ne stariji od 48 sati;

4. Dokaz o preležanom kovidu u prethodnih 7 meseci, koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigen testom i,

5. Pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca, urađen u državnoj laboratoriji.

Svaka od ovih stavki se već sada nalazi u zelenom sertifikatu svih građana i pri svakoj promeni (novoj dozi vakcine, testiranju ili oboljevanju od kovida) automatski se ispunjava novim podacima. Digitalni zeleni sertifikat – kovid sertifikat možete imati na telefonu ili odštampan na papiru i on će se proveravati skeniranjem jedinstvenog QR koda koji svaki od njih poseduje – navodi se u saopštenju Vlade Srbije i još jednom napominje da se sva testiranja i provere nivoa antitela trenutno mogu raditi isključivo u državnim laboratorijama, koje su ovlašćene za testiranje i proveru antitela.

Pozivamo sve građane, a posebno mlade, da ne nasedaju na pozive o testiranju ispred noćnih klubova i restorana, s obzirom na to da ti "testovi" nisu validni i neće biti priznati prilikom provere kovid sertifikata od strane ovlašćenih lica – kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je cilj uvođenja kovid sertifikata je isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana.

Stoga se Vlada Srbije nada da će se građani i privrednici ponašati odgovorno, s obzirom na to da odluka o kontroli kovid sertifikata i novčanom kažnjavanju neće biti dalje odlagana. Podsećamo još jednom da su kovid sertifikati, tj. kontrola digitalnih zelenih sertifikata, nešto što se već dugo primenjuje širom sveta u ugostiteljskim objektima. Ta mera, kao i verovatno mnoge ostale epidemiološke mere biće ukinute onoga momenta kada stepen vakcinacije stanovništva dostigne zadovoljavajući nivo. To će, sudeći po iskustvu ostalih zemalja, biti osnov za postepeno vraćanje u život kakav pamtimo pre 2020. godine – piše u Vladinom saopštenju.

U Srbiji dostupne su četiri vrste vakcina – kineska vakcina Sinofarm, ruska vakcina Sputnjik V kao i vakcine proizvođača Fajzer i AstraZeneka. Vakcinacija je moguća na svim vakcinalnim punktovima i domovima zdravlja svakoga dana, uključujući i dane vikenda.

Oceni vest:
2
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Sijaj dozvolu pre kontrole!

    pre 884 dana i 14 sati

    Poznata je stvar, da policajci, upravo ti koji dođu da vas kontrolišu i kažnjavaju, neće da se vakcinišu.
    E, sad, postavlja se pitanje, ako vas neko kontroliše i kažnjava - da li on vama treba da prezentuje dokaz, kovid propusnicu - da on vas ne ugrožava?
    Tu se ne radi o državnim značkama i funkcijama. Ovde se radi o zdravlju.
    Prema tome, po meni i oni prvo treba da pokažu kovid dozvole.

    Oceni komentar:
    1
    4
  • Fikus

    pre 884 dana i 13 sati

    Treba svi bukvalno da ne idu vise u restorane, kafice, ugostiteljaske objekte pa da vidis da li ce uvoditi ausvajse fasisti.

    Oceni komentar:
    1
    6
  • Bjanka

    pre 884 dana i 9 sati

    Država našla novi način da ugrabi užasno mnogo para od naroda. Svaka čast državo i vlasti, našli ste novi i nepogrešiv način da pljačkate narod. A da nam naplatite porez na vazduh... ups, bolje da im ne dajem ideje!

    Oceni komentar:
    0
    6
  • Goca

    pre 884 dana i 7 sati

    Mora pothitno da se ukine odluka o propusnicama! Ono sto danas vazi za ugostitelje, sutra ce da vazi za apoteke, prodavnice, frizere... Zar ne vidite da se u celom svetu rusi sve, ekonomija, privreda, transport, servisne usluge, neko nam rusi zivote i uslove postojanja! I to je svuda i za svakog, nezavisno od vakcinisanih i nevakcinisanih. Stvara se vestacka nestasica u celom svetu, harne, repromaterijala, itd. Pitajte prijatelje i rodjake kako je u inostranstvu. CEO svet se rusi...

    Oceni komentar:
    0
    2
  • Kre- kre, žablja braćo...

    pre 883 dana i 18 sati

    Naravno da će se uvesti i za odlazak na posao, kao u Italiji. Polako se to radi, kao za kuvanje žabe.
    Svi oni koji bolje poznaju ono što nazivaju teorijom zavere, znaju da ne samo da se sve odigrava po tim zamislima, već i da se u Evropi odigrava prvenstveno u zemljama koje su odabrane za prve, kao što su Srbija, Grčka, Portugalija i Italija.
    Te zemlje su odabrane što zbog ekonomije, što zbog određenih slabosti, kao zemlje nad kojima može da se vrši pritisak.
    Tako da i onih 30 eura dolazi iz tog pravca. Zove se "osnovni dohodak" odre]en ya svakog živućeg građanina, bez obzira ima li posao. A treba da spreči revolucije i obezbedi poslušnost.
    Sledeće što treba da se dogodi, to je obaveza imanja profila na Eupravi, kao i zavisnost tih, uskoro redovnih 30 eura od Vaše saradnje sa državom. Imaćete bodove.
    To je već u primeni u Kini, koja je odabrana kao zemlja broj 1, vladarska. Nekada je to bila amerika, koja je puštena niz vodu, u smislu da vladarima nije bitno šta će se događati u njoj i sa njom.
    Živi bili pa videli, šta je teorija zavere, a šta praksa!
    Sva moć jeste već u njihovim rukama. I samo nas svetski rat i potpuno nekontrolisana zbivanja tim povodom mogu spasiti od realizacije Novog Svetskog Poretka do 2030-te godine. Kada će se znati kasta, klasa i mesto u društvenoj piramidi.
    I tada ćemo naravno, ko to doživi, shvatiti ko je pre 2000 godina zaista bio faraon a ko rob.
    I kako je sve to okrenuto zahvaljujući mogućnosti i postojanju pisma.

    Oceni komentar:
    0
    4
  • Bjanka

    pre 883 dana i 15 sati

    Stvarno, da li je uvođenje ovih svih "mera" stvarno okrenuto zaštiti stanovništva? Jer ja vidim samo pretnje, vređanja i naređenja, nikakve pozitivne stvari. Mislim da "mere" koje se donose, će mnogima doneti ekonomsku propast, smrt od izlečivih bolesti, nezaposlenost i posledično umiranje od gladi, bolesti i potpuno sprečivih stvari, kao i verovatno privredni pad države i nestašice svega. Da li je stvarno vredno toga? I vi mediji koji radite za taj režim time što objavljujete i podržavate njihove vesti zapitajte se da li je ovo stvarno za dobrobit bilo koga osim najbogatijih? Nije na meni da procenim medicinsku stranu svega, ali sve mere koje se donose vrlo su opasne i potencijano donose smrt i propast za mnoge. Šta je dobronamerno u tome? Da ne pominjem pljačke ionako napaćenih ljudi raznim testovima (koji sad kao nisu validni), propusnicama i forsiranje ljudi pa i male dece na medicinsku proceduru za koju se ne zna da li može da pogorša neke postojeće hronične bolesti i stanja. Ko će da odgovara za posledice? Da li su i oni koji glasaju za ovo svesni koliko ćemo biti roblje kad ovo bude prošlo i koliko će nam prava na najnormalnije stvari biti umanjena? Da li stvaro mislite kad se baš svi vakcinišu da će sve ponovo biti normalno? I da sve ovo stvarno ima veze sa epidemijom? Jer ja ne mislim. Ovo deluje kao samo početak.

    Oceni komentar:
    0
    3