Četiri glavna znaka srčane insuficijencije

Četiri glavna znaka srčane insuficijencije

Srčana insufijencija, stanje u kojem srce ne može efikasno pumpati krv po telu, neizlečivo je i doživotno. Međutim, rano otkrivanje i lečenje mogu smanjiti rizik od hospitalizacije i, u teškim slučajevima, smrti.

Srčana insuficijencija je ozbiljno stanje koje zahteva praćenje i lečenje od strane kardiologa kako bi se poboljšao kvalitet života i smanjio rizik od komplikacija.

Glavni uzroci srčane insuficijencije mogu uključivati bolesti srca kao što su koronarne arterijske bolesti, visok krvni pritisak i srčani udar. Ali postoje i drugi simptomi, prema istraživanju Nacionalne zdravstvene službe.

Kardiolozi navode četiri glavna znaka srčane insuficijencije:

1. Kratkoća daha: može se javiti nakon aktivnosti ili u mirovanju; može biti gore kada ležite i možete se probuditi noću da biste trebali da dođete do daha.

2. Umor: Možda ćete se osećati umorno većinu vremena i vežbanje može biti iscrpljujuće.

3. Oticanje gležnjeva i nogu: uzrokovano akumulacijom tečnosti (edem); može biti gore ujutru i gore tokom dana.

4. Osećaj vrtoglavice i nesvestice.

Pored toga, postoji nekoliko manje uobičajenih simptoma koje ne smemo zanemariti, uključujući:

Uporni kašalj, koji se može pogoršati noću.

Otežano disanje.

Nenamerno povećanje ili gubitak težine.

Brz ili nepravilan rad srca.

Neki ljudi sa srčanom insuficijencijom mogu takođe iskusiti osećaj depresije i anksioznosti.

Ako osoba pokaže bilo kakve simptome srčane insuficijencije, preporučljivo je da posetite lekara opšte prakse koji će sprovesti razne testove kako bi procenio opšte zdravlje i utvrdio uzrok simptoma.

Oceni vest:
17
18

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Za nepregledane koji se guše nekim danima

  pre 29 dana i 21 sat

  U danima kada osećate gušenje, a ne možete lako doći do lekara, ili vam taj lekar po modernim shvatanjima traži od 12 do 30 pregleda drugih specijalnosti kako bi eto, i on kao lekar stekao neko mišljenje i dijagnozu - ali obezbeđenu od svih mogućih tužbi... Preporučujem vam laički, da probate ovo: - Popijte 1 čašicu žestokog pića, od 36 do 50 promila alkohola. Jedna je dovoljna. Ako osetite poboljšanje daha, to znači da negde imati sužen krvni sud.Treba vam stent i tu stupaju lekari, na pregled.

  Oceni komentar:
  15
  27
 • humanista

  pre 29 dana i 21 sat

  Pa da a lekar opste prakse ne moze da vam zakaze specijalisticki pregled jer su svi termini do meseca Oktobra zauzeti...

  Oceni komentar:
  12
  34