CENE "DIVLJAJU": Mesar iz NS otkriva da li će meso ponovo poskupeti i koliko su se promenile navike Novosađana

CENE "DIVLJAJU": Mesar iz NS otkriva da li će meso ponovo poskupeti i koliko su se promenile navike Novosađana

Pileće, juneće, goveđe, ćureće ili svinjsko meso neizostavni su deo jelovnika mnogih naših sugrađana.

Većina ne može ni da zamisli obrok bez mesa, ali se, zbog sve veće besparice, ova namirnica sve ređe nalazi na meniju Novosađana.

Prema statističkim podacima, građani godišnje prosečno troše oko 30 kilograma mesa, a to je zapravo polovina onoga koliko se jelo početkom devedestih. Kako saznajemo, ne smanjuje se samo potrošnja mesa, već i brojnost stočnog fonda.


Sve ovo je uticalo na poskupljenje mesa u mesarama i megamarketima, a prema podacima sa
sajta cenoteka, za kilogram junećih rebara treba izdvojiti 700 do 750 dinara, but staje 990 dinara, a juneća plećka bez kostiju je od 950 do 1.000 dinara. Ovo poskupljenje je uticalo i na roštiljsko meso te za kilogram ćevapa ili pljeskavica treba pripremiti od 470 do 500 dinara. Svinjsko meso se sve više troši jer mu je cena nešto niža od junećeg i telećeg. Tako, primera radi, svinjska leđa sa kostima koštaju od 520 do 600 dinara, svinjska plećka bez kostiju je od 560 do 590 dinara, a file u nekim radnjama doseže i do 800 dinara. Ni svinjski kare nije jeftin – košta od 700 do 800 dinara po kilogramu, dok je vrat od 520 do 570 dinara.

Jagnjetina u Idei i Lidlu staje 800 dinara.

Piletina je vrlo popularna među damama jer ima manje kalorija, a sa cenama se skoro pa izjednačila sa svinjskim mesom. Kilogram krilaca staje od 350 do 370 dinara, pileće grudi sa kostima su oko 380 do 450 dinara, batak i karabatak koštaju od 350 do 500 dinara, a pileći file od 629 do 750 dinara.


Za mnoge naše sugrađane teletina je postala misaona imenica jer je cena ovog mesa od
900 do čak 1. 500 dinara za kilogram, a ćuretina je "priča za sebe". Kako saznajemo od novosadskih mesara, kupci skoro i da ne kupuju teletinu jer je većini preskupa, posebno ako je reč o višečlanim porodicama.

Mesar Dule sa Futoške pijace koji preko dve decenije radi ovaj posao potvrđuje surovu statistiku i kaže da je kupovna moć građana veoma opala kada je reč o potrošnji mesa.

Ukoliko bih poredio kupovinu pre 10 i 15 godina i sad, mogao bi da kažem da se meso kupuje u mnogo manjim količinama. Ranije su mušterije kupovale po dve do tri kile mesa, a danas im je i kila previše. Pojedini Novosađani, nažalost, kupuju na grame ili komadno, obično traže tri do četiri šnicle od buta, od 300 do 500 grama mlevenog i sve češće svinjskog jer je jeftinije od mešanog ili tri do četiri bataka. Jedino kad je neki "svetac" ili Nova godina, kupuje se u većim količinama – kaže nas sagovornik.

Dušan je primetio da Novosađani više neće da kupuju meso sa kostima poput krmenadle.

Uglavnom kupuju od buta ili traže da se otkosti batak, često i kažu: "Komšija, daj komad bez koske, da ne moram da plaćam i kost". Trenutno se najviše kupuje sirova slanina, kao i meso za pravljenje suvog vrata ili pečenice – napominje ovaj mesar. 


Od njega saznajemo da cena mesa na svaka da do tri meseca oscilira i da je čas jeftinije, a čas skuplje, a da to zavisi od prodaje žive vage. 

Tako je bilo ranije, a šta će sada biti zaista ne znam, moguće je da meso ponovo poskupi jer je stočna hrana otišla gore – zaključio je Dušan.

Novosađani kažu da je sve skupo, a ne samo meso i mesne prerađevine. 

Ovo više nije normalno, plate su katastrofa, a hrana je u odnosu na naša primanja najskuplja u Evropi i regionu. Meso više ne kupujem ni na kile ni na grame, već isključivo na komade. Nas četvoro – četiri šnicle i to je to – kaže Novosađanka Vera. 

Oceni vest:
8
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • se kladimo

  pre 208 dana i 11 sati

  sve ce trulo baciti

  Oceni komentar:
  1
  4