Kakve su to ekološke takse na Fruškoj gori?!

09. januar 2022. | Ostalo

Već neko vreme želim ovo da pitam… Kada je lepo vreme i svi krenu ka Fruškoj gori, presreću nas radnici Nacionalnog parka i naplaćuju “ekološku taksu” za prolazak automobilom.

Čim je vreme malo lošije, njih nigde nema. Da li zimi i po kišnom vremenu, ili radnim danima kada je tu mnogo manje prometa, manje zagadjujemo Frušku goru?

Megafon #1576

Oceni vest:
22
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • NS

  pre 10 dana i 15 sati

  U skladu sa zakonskim odredbama, kao upravljač zaštićenog područja Javno preduzeće „Nacionalni park Fruška gora“u obavezi je da vrši dnevnu naplatu korišćenja motornih vozila i poseta fizičkih lica zaštićenom području.

  Propisanom odredbom dnevna naknada iznosi:

  - korišćenje putničkog motornog vozila i motocikla.............. 300,00 din

  - poseta fizičkog lica zaštićenom području............................. 100,00 din
  U skladu sa Zakonom i uz saglasnost nadležnog ministarstva JP „Nacionalni park Fruška gora“ u interesu svojih posetilaca donelo je odluku o utvrđivanju GODIŠNJE KARTE kao efikasnije i povoljnije mere sprovođenja obaveze po Zakonu o naknadama za korišćenje javnih dobara.

  Navedeno podrazumeva da imalac GODIŠNJE KARTE neograničeno tokom kalendarske godine može individualno posetiti zaštićeno područje Nacionalni park Fruška gora - „Godišnja karta-za posetioce“ i koristiti svoje putničko motorno vozilo ili motocikl u zaštićenom području Nacionalni park Fruška gora – „Godišnja karta za korišćenje putničkog motornog vozila-motocikla“.

  Iznos GODIŠNJE KARTE:

  - korišćenje putničkog motornog vozila i motocikla.............. 1.200,00 din

  - poseta fizičkog lica zaštićenom području............................. 600,00 din

  Sredstva će se uplaćivati na namenski račun i koristiće se za zaštitu i unapređenje zaštićenog područja, uređenje i revitalizaciju izletišta, staza i izletničkog mobilijara.
  * Naplata naknada za korišćenje zaštićenog područja vrši se od 2009.godine na osnovu: člana 70. Zakona o zaštiti prirode ( Sl.glasnik RS br.36/2009, 88/2010, 91/2010 i 14/2016) i Odluke o

  naknadama za korišćenje zaštićenog područja Nacionalni parka Fruška gora (Službeni glasnik RS broj 100/2010)

  * Naplata naknada za korišćenje zaštićenog područja vrši se od 01.01.2019. godine na osnovu: člana 105-110. Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara (Sl.glasnik RS br.95/2018) i Odluke o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Nacionalni parka Fruška gora broj 309/1 (Sl.glasnik RS br.14/2019)

  Oceni komentar:
  17
  0
 • Djoko

  pre 10 dana i 5 sati

  Postovani NS, to i jeste tema ove kritike, pitanja… Taksa se naplacuje iskljucivo vikendom, kada je vreme lepo. Automobil zagadjuje jednako i kada rominja kisica, radnim danom, ali eto, radnik mora da pokisne. Rado bih platio godisnju kartu jer sam cesto na FG, ali ovo trenutno je cist bezobrazluk.

  Oceni komentar:
  0
  16
 • Зоран

  pre 5 dana i 19 sati

  Годишња карта управо показује да се у целој причи уопште не ради о смањењу загађења него о заради. По њима, цена загађења тј. сваког уласка возила износи 300,00 дин. Шта значи то да за 1.200,00 дин слободно можеш да загађујеш рецимо 50 пута годишње а да те не кошта 15.000,00 дин??? Значи попуст на веће загађивање средине .

  Oceni komentar:
  0
  0
Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.