Čija je obaveza imati sitno na kasi?!

04. januar 2022. | Novosađani – vrline, mane, navike

Juče sam na kasi u jednom marketu prisustvovao sceni kad je dečko hteo da plati čokoladicu koju je kupio novčanicom od 1.000 dinara, a prodavačica je počela da histeriše na njega zašto nema ništa sitnije i kako će ona sad njemu da vrati. Svima je bilo neprijatno i onda je nekolicina nas stala na stranu uplašenom momčića i ona je ipak našla sitninu koju je trebalo da mu vrati.

Suština je da se takve scene često dešavaju, da se osećamo krivim kad želimo nešto da kupimo a nemamo kod sebe sitan novac. Ne jednom sam kupio i žvake da bih zaokružio sumu... A da ne kažem koliko se puta kupovna transakcija završila rečenicom "Ostaću vam dužna 2 (ili 3 ili 5) dinara"

Zar nije obaveza prodavca da se pobrine da ima da vrati sitan novac ili u čemu je kvaka?

Kad putujem u inostranstvo nikad nisam primetio da se tako nešto dešava (ali istina je da tamo nešto i vredi sitan novac).

fotografija:ilustracija

Megafon #1569

Oceni vest:
27
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Tamara

  pre 16 dana i 9 sati

  Ja sam htela da kupim ukrasnu kesu koja kosta 70din, dala sam 1000din. Naravno, odmah je rekla kako nema da mi vrati. Pritom ovo se desilo u Pepco radnji 31.12 sto znaci da su imali prometa non stop i nije mi jasno kako nije imala. Trebala je da vrati 1x500, 2x200 i 30din... na kraju sam kraticom platila...

  Oceni komentar:
  3
  15
 • @Tamara

  pre 15 dana i 23 sata

  I meni se dogodila neprijatnost u Pepku kada je prodavačica rekla da stavim masku iako sam je već imao na licu. Izgleda da neki trgovci ne žele naš novac, jer su iskompleksirane budale; maske i kusur su im samo zgodan izgovor za iživljavanje.

  Oceni komentar:
  13
  12
 • Žarko

  pre 15 dana i 20 sati

  ne jednom nisam mogao kupiti žvake ne trafici jer nisu imali sitno

  Oceni komentar:
  1
  11
 • Human

  pre 15 dana i 18 sati

  Meni u Italiji nisu hteli da naplate račun od 2.5€ novčanicom od 100€

  Rekao bih da je taj problem prisutan svuda, no da su samo u turističkim mestima na to spremniji.

  Oceni komentar:
  5
  3
 • Vesna

  pre 15 dana i 17 sati

  Probajte da im jednom platite račun sa gomilom nakupljenog gvozdenog novca. Tek tu će da se bune, treba to sad brojati :D

  Oceni komentar:
  4
  14
 • Danilo

  pre 15 dana i 16 sati

  Normalno da prodavac neće imati da vrati kusur kad većina ljudi plaća sa novčanicama od 500 i 1000 dinara.

  Oceni komentar:
  12
  8
 • Milan

  pre 15 dana i 12 sati

  Ili ti kasirka zaviruje u novčanik da se uveri da li imaš sitnije...

  Oceni komentar:
  3
  10
 • Sanja

  pre 15 dana i 11 sati

  A da npr.postavite ovo pitanje poreskoj inspekciji!? U kasi ne sme biti viška novca i kako mislite da kasirka stalno ima nešto sitno. Trgovcu je u interesu nešto da proda, ali nekad stvarno nema sitno. Iskreno nikad neću za čokoladicu dati 1000 dinara.

  Oceni komentar:
  7
  9
 • Зоран

  pre 14 dana i 18 sati

  Не знам у чему је проблем, али у Лидлу никад нисам чуо ни реч, а камоли мрки поглед касирке када за рачун од 150 дин. дам новчаницу од 2.000. Од неког сам чуо да држава за њих посебно обезбеђује новац у шта и верујем, јер су углавном све новчанице нове , често непресавијене, а метални новчићи се сјаје колико су нови. Има ту нешто....

  Oceni komentar:
  3
  10
Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.